İSTANBUL’DA HAFIZA 15 TEMMUZ MÜZESİ GEZİLDİ

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolasıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Uluslararası Medya Koordinatörlüğü ’15 Temmuz Medya Programı’ başlatmıştı. Program kapsamında İstanbul’da 200 gazeteci Hafıza 15 Temmuz Müzesi’ni ziyaret etti.

Gündem Yayın: 17 Temmuz 2025 - Perşembe - Güncelleme: 17.07.2025 15:27:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
77 okunma
Takip EtGoogle News

İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen program ile 81 ilden 81 gazeteci ve 41 ülkeden davet edilen 120 yabancı basın mensubu, İstanbul’a geldi. İstanbul’da Hafıza 15 Temmuz Müzesi’ni ziyaret eden gazeteciler, Türkiye ve dünyadaki darbelerden sömürgecilik tarihine kadar geniş bir dönemi görsel ve işitsel materyaller aracılığıyla gördü.

Hafıza 15 Temmuz Müzesi hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

“15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullahçı terör örgütü paralel devlet yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimine karşı milletimizin verdiği destansı mücadelenin sembolü olarak inşa edildi. Ziyaretçilere kapılarını 2019 yılında açan hafıza 15 Temmuz, 2020 yılından itibaren Kültür Ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 15 Temmuz derneği iş birliğinde hizmet vermeye devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı İBB ve 15 Temmuz Derneği’nin 7 Ocak 2017’de gerçekleştirdiği geniş kapsamlı bir çalıştay sonucunda içeriği belirlenen hafıza 15 Temmuz, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde yüksek mimar Muharrem Hilmi Şak küratörüğünde hayata geçirildi.

Hafıza 15 Temmuz, 15 Temmuz başta olmak üzere Türkiye ve dünyadaki darbelerden sömürgecilik tarihine kadar geniş bir dönemi görsel ve işitsel materyaller aracılığıyla bütün şekilde ele almaktadır. Darbe girişimi gecesi yaşananların videolu anlatımından şehit ve gazilerin özel eşyalarına uzanan pek çok sunumun bulunduğu mekanda şehit ailelerinden emanet alınan ayakkabıları Genelkurmay Başkanlığı önünde tankın ezdiği aracı Şehit Ömer Halisdemir‘in bere ve kamasını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı meydanlara davet ettiği gazeteci Hande Fırat’a ait olan cep telefonunu görmek mümkündür. Ayrıca dijital kiosklarda 15 Temmuz şehitler ile dünyanın farklı coğrafyalarında darbelere veya sömürgeciliğe maruz kalmış ülkelere dair bilgiler sunulmaktadır. Sömürgecilik mekanizmasına yer verilen bölümde tarih boyunca emperyalizmin aşamaları gözler önüne serilerek özellikle genç nesillere sömürgecilik zihniyetine karşı duyarlılık kazandırılması hedeflenmektedir. 12.000 metrekare kullanımına sahip olan şehitler adına dikilen 252 servi ağacının bulunduğu şeye dağ yolu temsili bir mimari özelliği bulunan şehitler makamı ve hafıza 15 Temmuz binasından müteşekkillidir. Ayrıca binanın batısında Şüheda Camii bulunmaktadır.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.