‘TARIMDA KADIN ELİ PROJESİ’ BAŞLIYOR
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ‘Tarımda Kadın Eli Projesi’ bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya katılan Düzce Valisi Selçuk Aslan, valilik olarak projeye desteklerinin tam olduğunu belirterek, “Düzce, toprağına ne eksek, o toprak bizi utandırmayıp, karşılığını fazlasıyla veren bir coğrafyada. Her geçen gün görüyoruz ki kadınlarımız, evinden mutfaklarından çıkıp iş gücü piyasasına yöneldikçe ülkemizin refah seviyesi daha da artıyor.” açıklamalarında bulundu.
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren TOBB Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu ve Düzce İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen “Tarımda Kadın Eli Projesi” lansman toplantısı Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Düzce TSO Toplantı Salonu’ndaki etkinliğe, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Okan Kaltu, Düzce TSO Başkanı Erdoğan Bıyık, İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, TSO yöneticileri ve kadın girişimciler katıldı.
Düzce TSO Genel Sekreter Yardımcısı Engin Çavuş açılışta yaptığı konuşmada, projenin hedeflerine değindi. Düzce’de ikamet eden 50-100 kadın girişimcinin projeye dahil olduğunu ve projenin 1 yıl süreceğini Amaç: Kadınların tarım ürünlerini yetiştirmesi ve ticariye dönüştürmesi
Çavuş ayrıca, proje koordinatörünün TSO olduğunu ve ortağının Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olduğuna değinerek, “Proje ile kadınların tarım ürünlerini yetiştirmesi ve ticariye dönüştürmesi hedefleniyor. Proje çerçevesinde gerçekleştirilecek eğitimleri ise; fındık yetiştiriciliği, fındık budama, meyve ağaçlarında budama, süs bitkilerinde budama, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği sebze yetiştiriciliği ve arıcılık konularını kapsıyor.” diye konuştu.
“Kadın girişimciler güçlenecek ve gereken desteği vereceğiz”
TSO Başkanı Erdoğan Bıyık, projeyle ilgili şöyle konuştu: “Bereketli topraklara ne ekersek karşılığını veriyor. Düzce TSO olarak sanayi konusunda yeterli seviyeye geldiğimize inanıyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor fakat bundan sonra tarım ve turizm alanında daha fazla olması gerektiğini ifade ediyoruz. Tüm Türkiye’de Kadın Eli Projesi’yle TSO olarak da farkındalık yaratmak istedik. Ayrıca proje yarışmasında ilk 3’e giren kadın girişimcilere hediyeleri odamız tarafından karşılanacak. Kadın girişimciler güçlenecek ve gereken desteği vereceğiz. Modern tarımın tanıtılması için bu projenin hayırlı olmasını diliyorum.”
“Ülkemizin refah seviyesi daha da artıyor”
Düzce Valisi Selçuk Aslan, “Düzce Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde, TSO Kadın Girişimciler Kurulu tarafından, Tarım İl Müdürlüğü’nün destek ve katkılarıyla inşallah start veriyoruz. Bu projeye Düzce Valisi olarak ve Düzce Valiliği olarak desteğimiz tamdır. Düzce, toprağına ne eksek, o toprak bizi utandırmayıp karşılığını fazlasıyla veren bir coğrafyada. Her geçen gün görüyoruz ki kadınlarımız, evinden mutfaklarından çıkıp iş gücü piyasasına yöneldikçe ülkemizin refah seviyesi daha da artıyor. Projeye emek veren, destek veren ve böyle bir vizyon geliştiren, gerek TOBB üst yönetimine, bu projeyi daha üst çıtaya çıkartan Düzce TSO yönetici ve temsilcilerine yürekten teşekkür ediyorum. Projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Proje sonunda en az 5 kadın girişimci tarafından işletme kurulması hedefleniyor
Düzce TSO tarafında projeye ilişkin yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: “Tarımda Kadın Eli Projesi ile; 50-100 arası kadının tarım alanında teknik bilgi, ilgi ve yeterliliklerinin artırılması, 50-100 arası kadının girişimcilik özelliklerinin geliştirilmesi, 50-100 arası kadına tarım ürünlerinin ticarileştirilmesi konusunda yetkinlik kazandırılması ve proje sonunda en az 5 kadın girişimci tarafından işletme kurulması hedefleniyor. Bu kapsamda Fındık Yetiştiriciliği (148 saat), Fındık Budama (40 saat), Meyve Ağaçlarında Budama (48 saat), Süs Bitkilerin Budama (80 saat), Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği (72 saat), Sebze Yetiştiriciliği (124 saat), Arıcılık (84 saat), Uluslararası Markalaşma Eğitimi, Paketleme ve Tasarım Teknikleri Eğitimi, Satış Teknikleri ve Pazarlama Eğitimi, Sosyal Medya Yönetimi ve E-Ticaret Eğitimi, Müşteri İlişkileri ve Müşteri Bulma Teknikleri Eğitimi, Finansal Yönetim ve Yatırım Analizi Eğitimi, Girişimcilik Destekleri ve Hibe Programları Bilgilendirme Semineri ve Proje Hazırlama Eğitimi verilecek olup, süreç sonunda da proje yarışması yapılacaktır. Yarışmada ilk üçe girecek olan kadın girişimcilerin ödülleri de Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanacaktır. Proje sonunda ‘Düzce’den Alsana’ portalının lansmanının yapılması ve kadın girişimcilerin bu portal üzerinden ürünlerini tanıtabilmeleri sağlanacaktır.”