ONLAR ‘HAYAL’ DEDİ, PAZVANT GERÇEKLEŞTİRDİ ‘İYİ Kİ VAZGEÇMEMİŞİM’
2000’li yılların başında hayal olarak bakılan ‘Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB’yi bugün memleketine kazandırmanın haklı gururunu yaşayan Akçakoca TSO Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, bu yolda verdiği mücadelede çok yalnız bırakıldığını ancak yine de pes...
2000’li yılların başında hayal olarak bakılan ‘Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB’yi bugün memleketine kazandırmanın haklı gururunu yaşayan Akçakoca TSO Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, bu yolda verdiği mücadelede çok yalnız bırakıldığını ancak yine de pes etmediğini vurguladı. Akçakoca’da liman projesine olan ihtiyaca parmak basan Pazvant, “Hem Gümrük Müdürlüğü hem de bunun yanında bir liman kurabilirsek Düzce’nin sanayisinin önünde artık hiçbir engel kalmaz, Düzce sanayisinin rekabeti artar.” dedi. Ayrıca Akçakoca OSB’de sanayi çarklarının 2026’da döneceğine işaret etti.
Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ‘Güne Merhaba’ programına konuk olan Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, ‘Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB’ ile ilgili merak edilen birçok konuya açıklık getirdi.
“Akçakoca’da herkes işsizlik sıkıntısından dolayı belediyeye ve kaymakama yuha ediyor”
İşsizlik sorununa merhem olacak Akçakoca Demir Çelik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesi ile birlikte artacak ilçe nüfusuna yetecek konut stoğu olduğunu belirten Pazvant, öncelikli hedeflerinin kent dışında çalışan beyaz yakalıları doğup büyüdükleri yere kazandırmak olduğunu şöyle anlattı:
“Bizim baştan beri konuştuğumuz bir şey var. Akçakoca’da 500’e yakın beyaz yakalı Akçakocalı olup da dışarıda çalışan beyaz yakalılarımız var. Bizim önceliğimiz dışarıda çalışan Akçakocalı beyaz yakalıları memleketimize kazandırmak. Onların yanında ara eleman sıkıntısı illaki olacak. Akçakoca’da herkes belediyeye ve kaymakama yuha ediyor, işsizlik sıkıntısından dolayı. Ara eleman konusunda da bizim potansiyelimiz var. Bin 500 olmasa da 500-100 kişilik ara elemana ihtiyacımız olacak. Sağdan soldan Yığılca’dan, Alaplı’dan, Ereğli’den gelsinler. Beyaz yakalılar için bizim Akçakoca’da konut sıkıntımız yok, yerleşimi geniş bir alanımız var. Bu alan yerleşime açık geniş bir alan, bizim altyapımız bunu kaldırabilir.”
OSB içine meslek lisesi kurulması gündemde
Kalifiye eleman ihtiyacının OSB içine kurulacak bir meslek lisesi ile karşılanmasının gündemde olup olmadığı sorusu üzerine Pazvant, şunları söyledi:
“Burada 20 bin metrekare eğitim alanımız var. 5 yıldan beri Akçakoca’da meslek liselerinin TOBB’la entegre olarak hamiliğini üstlendik, yönetim kurulu başkanı benim. Metal bölümü açtık, sıfır atölyeler kurduk. Kaynakçı, torna-tesfiyeci, CNC operatörü yetiştiriyoruz. Hem kursiyerleri hem mezun öğrencileri mevcut fabrikalarımıza veriyoruz. Biz aldığımızda 68 öğrenci vardı şu an 230 öğrenci var, sınavla öğrenci alıyoruz artık. Sırf bu OSB’nin tabanına ara eleman yetiştirmek için açtık bu bölümleri. Buradaki alanımızda özel meslek liseleri var, 5-6 tane resmi teklif aldık; burayı bize tahsis edin biz özel meslek lisesi açalım diye. Vali bey ve kaymakamımızla konuştuğumuz zaman da “Acele etmeyelim belki buradaki meslek lisemizi oraya açarız.” dediler. Biz de yönetim kurulunda görüşmelerimizde bunu konuştuk, meslek lisemizi buraya açarız, öğrenciler direkt sanayicinin içinde olur, fabrikalarda eğitim görür. Bizim yetiştirdiğimiz ara elemanlar burada aranan eleman olacak.”
Çok uzun zamandır uğraşılan bir iş: Gümrük Müdürlüğü
Düzce’de 25 yılın ardından kurulan Gümrük Müdürlüğü konusunda da görüşlerini aktaran Pazvant, “Çok uzun zamandır uğraşılan bir iş. İlk başta Faruk Bey (Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü) ile ve daha önceki TSO başkanlarımızla beraber yönetim kurulu heyetimizle gittik. Ne yazık ki o zaman yer verilmediği için geri gitmiş ama sonuçta yine bu kazandırıldı.”
“Gümrük Müdürlüğü’nden sonra liman projesi de hayata geçerse sanayicinin gücü artar”
“Ben de 2-3 yıldan beri liman projesi üstünde çalışıyorum.” diyerek konuşmasını sürdüren Akçakoca TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, “Artık Düzce ve Bolu’nun bir limana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ben, yaptığımız ithalat ihracat ortada. Düzce’de 5 Bolu’da 4 OSB var. Daha önceden zaten bir çalışma yapıldı. Ümran Boru Fabrikamız kendine özel bir liman yapmak istedi kendi arazisinin içinde. Onunla ilgili bir altyapı çalışması var zaten. Valimiz ve kaymakamımızla beraber Altyapı Genel Müdürlüğü’ne gittik birkaç ay önce bu konuyu sunduk. Faruk Bey (Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü)’in çabaları sonucu büyük bir balıkçı barınağı yapılıyor, projesi onaylanmış ödenek bekliyor. Oradaki barınağın mendirek boyunu 150 metre daha uzatabilirsek hem balıkçı barınağı hem yük limanı olma şansı var. Türkiye’de bunun örnekleri de var. Bunları Altyapı Genel Müdürlüğü’ne sunduk çalışmalarımız, takiplerimiz devam ediyor. Gümrük Müdürlüğü ile beraber Akçakoca’ya bir liman da kurabilirsek Düzce’nin sanayisinin önünde artık hiçbir engel kalmayacak. Bu aynı zaman Bolu’daki sanayicilerin, OSB’cilerin, Ticaret ve Sanayi Odası’nın da isteği. Düzce ve Bolu’nun ortak bir limanı yapılabilirse sanayicilerin rekabet gücünün daha da çarparak artacağına inanıyoruz.”
“Hem balıkçıların sorunu çözülecek hem de liman ihtiyacı karşılanacak”
Liman projesinin bölge ticareti için gerekliliğine parmak basan Pazvant, şu ifadeleri kullandı:
“OSB’de biz bir yere geldik artık durma şansımız yok büyüyerek devam edecek. Bunları ayrı ayrı yaparsak ikisi de milyon dolarlar eder. Ama ikisini birleştirerek yaparsak hem balıkçıların sorunu çözülecek hem de liman ihtiyacı karşılanacak. Yani 10 milyon dolara yapılacak iş 13 milyon dolara çıkacak en fazla 14 milyon dolara çıkacak. Hem devlet bütçesinde derin yara açmayacak hem de sanayicinin önünü açarak çok büyük bir proje olacağına inanıyorum. Ben bunu artık yüksek sesle söylemeye başladım. Tabii bunlar hemen 1 yılda olacak projeler değil burayı 13 yılda bir yere getirdik. Ben ilerleyen yıllarda bununla beraber Düzce’deki bütün OSB’lerin önünün açılacağını düşünüyorum. Hem Gümrük Müdürlüğü hem de bunun yanında bir limanla beraber Gümrük Müdürlüğü’nün çok daha iyi kullanılmasına ve Düzce sanayisinin rekabetinin artacağına inanıyorum.”
“2026’da çarklar dönüp demir seslerinin artık gelmeye başlar”
Öncü Medya Haber Müdürü Canan Üstüner’in “Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB’de sanayi çarkları ne zaman dönmeye başlayacak?” sorusuna ise Pazvant şu yanıtı verdi:
“Biz buna kaç seneden beridir, ‘şu zaman, bu zaman’ dedik ama bizim elimizde olmayan nedenlerden dolayı hep gecikti. 6-7 seneden beridir bekleyen sanayicilerimiz var ve onlarda aynı soruları soruyor. Fabrikalarını kurmak istiyor ve yatırım planları yapıyorlar. Onlar bizim gibi değil, ileriye dönük yatırım planları yapıyor ve ona göre makine, imalat siparişleri veriyorlar. Mart ayında burada sanayici hafriyat çalışmasına başlayacak, onla beraber iki yıl süreleri var. 2026’da, ben burada çarklar dönüp demir seslerinin artık gelmeye başlayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.”
“Ağır haddeciliğin yapacağı yatırım, Türkiye’de olmayan bir imalat”
Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB için şu anda “tahmini ihracat tutarı” söylemenin doğru olmayacağını ifade eden TSO Başkanı Pazvant, “Bizden yer talep eden mevcut firmaların, ihracat rakamlarını istiyoruz. Onlar elimizde var ama, bu firmaların tek tesisleri burası değil. O yüzden bir tutar söylemek yanıltıcı olur. Burada bir de ağır haddeciliğin yapacağı yatırım, Türkiye’de olmayan bir imalat. Burada nitelikli ve kaliteli çelik üretecek, Türkiye’de üreten yok.” dedi.
Türkiye’de Akçakoca’ya kurulanla birlikte Demir-Çelik İhtisas OSB sayısının 4’e yükseldiğini aktaran Pazvant, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ağır haddeciliğin yapacağı tek olacak, çok umut verici. Onlar makineleri falan da sipariş verdiler. En fazla bizi daraltan ve bir an önce başlamak isteyen yatırımcı. Zaten en büyük yatırımcımız, OSB’nin en büyük parseli ona ait. 35 parselimizin en az 20 tanesi ilk etapta hemen başlayacak. Bu OSB’lerde çok büyük bir rakamdır aslında. Çünkü 10 yıl önce kurulmuş OSB’lerde hala boş parseller var. Biz daha kurulmadan bütün parsellerimiz tahsis edilmiş durumda.”
“Bize çok deli muamelesi, inanmadılar, dalga ama…”
Bundan 15-20 yıl önce ‘Akçakoca’ya OSB kurulmalı’ dediğinde herkesin “hayal” olarak baktığı dev yatırımın bugün hayata geçmesinin mutluluğunu yaşayan Pazvant, son olarak duygularını şöyle ifade etti:
“Biz ilk DSİ ile makinelerle geldik 2 ay önce çalışmalara başladık burada o zamana kadar hiç personelimiz yoktu. Bizim 11 sene boyunca ne personelimiz oldu, ne bütçemiz oldu, ne bir arabamız oldu biz hepsi şahsi imkanlarımızla bu işleri 11 yıl boyunca Allaha çok şükür yürüttük, buraya geldik. Bize çok deli muamelesi yaptılar affedersiniz, bu olmaz, bunun hayalleri bitmez, bu OSB’yi bizde görmeyiz bunun çocukları da görmez, her seçimde OSB diyorsunuz nerede OSB gibi inanmadılar bize, dediğim gibi dalga geçtiler bizimle. Ben burada ilk çalışma başladı OSB Müdürümüz Yasin bey (Efe) de tabii bu çalışmaların bu kadar hızlı yürümesinde ona da teşekkür ediyorum emeği çok büyük. Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nden geldiği için altyapıyla ilgili konuya çok hakim. Gerçekten şu anda şuraya bakınca iyi ki vazgeçmemişim, iyi ki bu engellemelere rağmen, yani çok engellemeler oldu, mahkemeler bizi çok yordu, kendini bilmez birçok kişi bilmediği halde birçok farklı yorum yaptı, konuştu, söyledi biz bunların hiçbirine aldırmadık bizim hayalimiz buydu. Biz ilk geldiğimiz zaman üniversiteye fakülte açacağız, açtıracağız, destekleyeceğiz Akçakoca’ya OSB kuracağız diye bu göreve talip olduk, geldik. Ben şimdi buraya bakınca benim 11 yıllık iyi ki yapmışım diyorum, iyi ki vazgeçmemişim.”
“İşimize köstek olanlar da çok oldu”
“Yalnız kaldık çok yalnız kaldık, çok ötelendik.” diyen Pazvant, “Tabii siyasi bir destek lazım yani oraya gittik, buraya gittik sağ olsunlar bu tek başına olabilecek bir iş değil. Ben küçük bir emeği olan, yardım eden herkese çok teşekkür ediyorum, bu benim tek başıma yapabileceğim iş değil benim buna gücümün yeteceği bir iş değil, bu çok büyük bir iş herkes yardımcı oldu, herkes elinden gediğince yardımcı oldu ama yapabilecekken yapmayanlar da çok oldu, olacak işimize köstek olanlar da çok oldu. Her türlü insan var dünyada ama ben emeği geçenlere de çok teşekkür ediyorum. Çalışanlardan, şoförlerden, korumalardan herkesin emeği var burada çok evrak taşıdılar, çok gittik geldik. Ben gün içinde 2 defa Ankara’ya gidip geldiğimi biliyorum evrak eksikliğinden, geldim buraya belediye meclisini topladık sabah gittim eksik bu kararla olmaz dediler, olağanüstü meclis topladık akşam 16.30‘da yetiştirdik ilk buranın kamulaştırma kredisi ödeneğini böyle bir süreç bu, kolay bir süreç değil ama burada bir fabrikanın çarkının döndüğünü görmek bana bu yorgunlukların hepsini unutturacak. Benim şimdi en büyük hedefim bu, bu altyapı illaki bitecek. Kamulaştırma en zor süreçti onu bitirdik bu altyapı da illaki bitecek bu sene bitmezse bir dahaki sene bitecek.” şeklinde konuşmasını noktaladı.