METNİN SAHNEYE DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü tarafından, “II. Sahne Sanatları Günleri” kapsamında ‘Metinden Sahneye’ başlığı altında, metnin sahneye dönüşüm yolculuğu; “Dramatik Metin Çevirilerinde Sahnelenebilirlik” ve..

“Gösterimin Düşünsel Boyutu” başlıklı iki atölye çalışmasıyla ele alındı.
Öğr. Gör. Naciye Aksoy tarafından organize edilen etkinlik; kariyeri boyunca, tiyatro, sinema ve televizyon alanlarında önemli işlere imza atmış değerli sanatçı Omid Darvishi rehberliğinde, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Anabilim Dalı öğrencileri ile Düzce Üniversitesi’nin farklı disiplinlerinde eğitimini sürdüren öğrencelerin katılımlarıyla, İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
“Dramatik Metin Çevirilerinde Sahnelenebilirlik” başlıklı ilk atölyede, tiyatro çeviri ilişkisi, tiyatro metin çevirilerinde karşılaşılan zorluklar ve tiyatro metinlerinde dramaturginin yeri ile çeviride sahne ve seyircinin önemi üzerinde duruldu. Kapsamlı ve çok yönlü bir tartışma sürecinin ortaya çıktığı ve konunun derinliğine incelendiği atölye, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasıyla sonlandı. “Gösterimin Düşünsel Boyutu” başlıklı ikinci atölye çalışması, Omid Darvishi liderliğinde sahne uygulaması olarak gerçekleştirildi. Işık, sahne, oyuncu bedeni gibi teatral uzamın göstergeleri üzerinde başlatılan atölye, metnin çağdaş tiyatrodaki yerinin tartışılmasıyla sürdürüldü. Bu doğrultuda tiyatronun görsel unsurları ile metinsel unsurları arasındaki etkileşim ile dramaturgiye ilişkin yeni yaklaşımlar ele alındı. Atölye sonunda Omid Darvishi liderliğinde, öğrencilerin katılımıyla çeşitli oyunculuk yöntemlerinin sahne üzerinde uygulanmasıyla, yaratıcı bir sahne oyuncu etkileşimi gerçekleştirildi.
Formatör eğitimi gerçekleştirildi
Öte yandan Düzce Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı, Eğitim ve Öğretim Güncelleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından düzenlenen “Eğitim Öğretim Sürecinin Geliştirilmesine Yönelik Formatör Eğitimi” üç farklı zaman diliminde başarıyla gerçekleştirildi.
Komisyon Üyeleri için düzenlenen eğitim programı, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç, Prof. Dr. Ali Öztürk, Eğitim Fakültesi ve Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç ve tüm komisyon üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Eğitimin birinci haftasında Prof. Dr. Abdullah Adıgüzel tarafından, “Bologna Süreci Temel Faaliyet Alanları Yeterlikleri ve Öğrenme Çıktıları”; ikinci haftasında Doç. Dr. Fahriye Hayırsever tarafından Program Yeterliliklerine ve Öğrenme Çıktılarına Yönelik Öğretme-Öğrenme Sürecinin Tasarlanması; üçüncü haftasında ise Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Merve Eriş Hasırcı tarafından “Eğitim Öğretim Sürecinde Ölçme Değerlendirmenin Önemi ve Örnek Uygulamalar” başlıklı sunumlar paylaşıldı.
Sunumlar, öğretim üyelerinin ve komisyon üyelerinin görüş, soru ve katkıları ile etkileşimli bir şekilde gerçekleştirildi. Eğitim programının, Düzce Üniversitesi’nin kalite süreçlerine olumlu katkısı olacağını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Koç, eğitimleri gerçekleştiren öğretim üyelerine teşekkür belgelerini takdim etti. Eğitime katılan komisyon üyelerine ise katılım sertifikaları elektronik ortamda iletildi.