GÖLYAKA'DA GAL ARISI İLE MÜCADELE

Düzce'de, Gölyaka Orman İşletme Şefliği tarafından sorumluluk alanındaki sahalara gal arısına karşı laboratuvarda üretilen "torymus sinensis" isimli böceklerin salımı gerçekleştirildi.

Gündem Yayın: 22 Mayıs 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 22.05.2024 16:03:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
284 okunma
Takip EtGoogle News

Düzce’de yeşil katili zararlılarla mücadele devam ediyor. Özellikle kestane ağaçlarına dadanarak verim düşüklüğüne neden olan gal arısına karşı Gölyaka’da da harekete geçildi.

Son yıllarda kestane ağaçlarının sürgün uçlarında gal oluşumu yaparak meyve ve büyüme kaybına sebep olan gal arısı zararlısına karşı biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda Bolu ve Bursa'da orman zararlılarıyla mücadele laboratuvarlarında üretilen "torymus sinensis" böcekleri, Gölyaka Orman İşletme Şefliği tarafından ilçe sınırında yer alan ormanlara bırakıldı.

Gal arısı ile mücadele kapsamında laboratuvarda üretilen böceklerle aralıklı olarak yeni salımlar yapılmaya devam edileceği öğrenildi.

Kestane Gal Arısı Türkiye’de ilk olarak 2014’te görüldü

Gal arısı zararlısı hakkında çiftçileri bilinçlendirme amacıyla yapılan bilgilendirmelerde şunlar kaydedildi:

“Kestane Gal Arısı; dünya genelinde kestaneye en fazla zarar veren böcek türüdür.  Erginleri yaz aylarında çıkmakta ve birkaç gün içinde yumurta bırakmaktadır. Kestane Gal Arısı yoğun istila durumunda kestane meyvesi ve odun üretimini azaltabilmektedir. Avrupa’daki ilk kaydı 2002 yılında İtalya’da yapılmıştır. Türkiye’de ise ilk olarak Nisan 2014’te Marmara Bölgesi’nde (Yalova) tespit edilmiştir. Karantina tedbirlerine rağmen 2018 yılında bu bölgeden Aydın ve İzmir’e, üzerinde kestane gal arısı galleri bulunan kestane fidan satışı ile bulaşmıştır. Daha sonra Düzce; Bartın ve Kastamonu illerine bulaşmıştır. 

Zararlının, yapılan incelemeler neticesinde dışarıdan herhangi bir fidan girişi olmadığı için İlimize aktif uçuş ile bulaştığı görüşü hâkim olmuştur. Zararlının yılda 25 km aktif uçuş ile yayıldığı bilinmektedir. Rüzgar etmeni ile bu yayılmanın 100 km kadar çıktığı tahmin edilmektedir.

Kestane gal arısı larvalarının bahar başlangıcında kestane ağacında oluşturduğu kuşburnaya benzeyen yeşil-kırmızı renkli şişikler gal olarak isimlendirilmektedir. Gal aslında kestanenin böceğe karşı kendini korumak için oluşturduğu yapıdır. Bu sebeple Kestane Gal Arısı, kestanelerde son sürgün, tomurcuk ve yapraklarda zarar yapmakta ve hem verimin hem de kalitenin düşmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte İlimizin önemli değerlerinden kestane balı üreticilerine de önemli zarar vermektedir. Dünya kestane üretiminde 60 bin tonla 4. sırada yer alan ülkemizde Orman Genel Müdürlüğü’müz Kestane Gal Arısı’na karşı mücadele yöntemleri üzerinde çalışmalara başlamıştır. En etkin yöntem karantina önlemleridir. Bulaşık alanlardan kestane fidanı, aşı kalemi, çelik, sırık gibi materyallerin nakli yapılmamalıdır. Yüksek çevresel risk nedeniyle ve gal yapısının içine işleyememesi nedeniyle kimyasal ilaçların kullanımı önerilmemektedir.”

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.