FIRINCILARA KURALLAR HATIRLATILDI
Düzce’deki bazı fırınlarda hijyen kurallarının hiçe sayılması nedeniyle gündeme gelen gıda şikayetleri Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü harekete geçirdi.

Düzce'de toplum sağlığının korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla fırıncılara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda güvenliği konusunda işletmelerin yapması ve dikkat etmesi gereken kuralların anlatıldığı toplantı düzenledi. Düzenlenen toplantıya Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürü Selçuk Yıldırım, teknik personel ve ekmek fırını işletmecileri katıldı.
“Hem rehber hem de kontrol görevini üstleniyoruz”
İl Müdürü Esra Uzun, ekmeğin toplumun en temel gıda maddesi olduğunu, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin gıda mevzuatına uyum konusunda azami dikkat ve gayret göstermesi gerektiğini, fırıncılık sektörünün günlük hijyen ve temizlik uygulamaları, gıda güvenliği ve toplam kalite anlayışı açısından önemli ve tesis hijyeni, gıda hijyeni ve personel hijyeni de bu konudaki üç temel ana başlığı oluşturduğunu belirtti. Uzun, “Halk sağlığının korunmasında siz sektör çalışanlarına büyük sorumluluk düşerken, Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hijyen ve bilgilendirme eğitimleri ve işletmelerde gerçekleştirilen rutin denetimlerimiz ile gıda güvenilirliğinin sağlanmasında hem rehber hem de kontrol görevini üstleniyoruz." dedi.
2023’de 4 bin 643 gıda işyeri denetlendi
Öte yandan müdürlük tarafından gıda işletmelerine yönelik 2023 denetimleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Buna göre; Düzce il merkezi ve ilçelerinde 2023 yılında toplum sağlığının korunması amacıyla bin 981 satış, 2 bin 221 toplu tüketim ve 441 üretim olmak üzere toplam 4 bin 643 gıda işyerinde 8 bin denetim yapılarak, 5996 sayılı Gıda Kanunu ve ilgili mevzuatlara aykırı faaliyetleri tespit edilen 56 işyeri sahibine 1 milyon 341 bin 343TL idari para cezası uygulandı. Bu kapsamda, merkez ilçede bulunan 61 fırında 209 ve ilçelerdeki 52 fırında 150 olmak üzere toplam 113 ekmek fırınında 359 denetim yapılarak, 7 fırın sahibine 42 bin 385TL idari para cezası uygulandı.
146 bin 286TL idari para cezası uygulandı
Bazı fırınlarda temizlik ve hijyen kurallarına aykırı gıda güvenliğini ve insan sağlığını tehdit edici üretim faaliyetleri yapıldığının öğrenilmesi üzerine ilgili işyerlerinde yapılan resmi denetimlerde tespit edilen uygunsuzluklar sonucu Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunularak, 146 bin 286TL idari para cezası uygulandı.