DÜZCE’DEN TÜRKİYE’YE YAYILIYOR
Düzce ormanlarında yetişen, coğrafi işaretli ve yüksek kaliteli kuzu kestanesinde bu yıl gal arısının ürüne verdiği zarar nedeniyle rekolte düşüklüğü yaşanıyor.

Kestane ticaretinin nabzının attığı kestane pazarında ürünün kilosu 100 TL’den, 300 TL arasında seyrederken, lezzeti ile ünlü kuzu kestanesini almak için Türkiye’nin dört biryanından tüccarlar Düzce’ye akın ediyor. Haber ekibimiz, çarşamba ve pazar akşamları Hamidiye Mahallesi kapalı semt pazarında kurulan kestane pazarında hem üreticilerin, hem de alıcıların nabzını tuttu. Üreticiler bu yıl gal arısı zararlısı nedeniyle verimin düşük olmasından yakınırken, alıcılar ise fiyatları normal karşıladıklarını söyledi.
Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Düzce’nin coğrafi işaretli kuzu kestanesi, pazara indi. Her hafta çarşamba ve pazar günleri Hamidiye Mahallesi’nde bulunan semt pazarında kurulan kestane pazarında tezgahlardaki yerini alan kuzu kestanesine, Türkiye’nin dört bir yanından gelen tüccarlar büyük rağbet gösteriyor.
Öncü Haber ekibinin mikrofon uzattığı kestane üreticilerinden Tuncay Demirtaş, kestane ağaçlarına büyük zarar veren gal arısı zararlısına bağlı olarak bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla verimde yarı yarıya düşüşler olduğunu kaydetti.
“Düzce’de dışarıdan getirilen kestanelerin satışına izin verilmiyor”
Yüksek enflasyon karşısında kuzu kestanesi fiyatlarının normal olduğunu belirten Demirtaş, “Geçen yıl baz alındığında, rekoltede yarı yarıya düşüş var. Bunun nedeniyse gal arısı denen böcek türü. Musallat oldu ağaçlara, daha açmadan ilkbahar döneminde özüne işlediği için kestane ağaçlarının meyvesini bırakın, ağaçları kurutmaya kadar gidiyor. Yeni kestane fideleri çıkana kadar 5- 10 yılını alıyor. Ondan dolayı rekolte geçen seneye bakarak nereyse yarı oranın da düşük. Fiyatlar geçen seneye oranla yine yüzde 30- yüzde 40 bandın da seyrediyor. Fiyatlar yüksek gibi görünse de, geçen seneye baktığımızda ürünlerin yine aynı oranda diye düşünüyorum. Şu anda 80-90 liradan başlıyor ince kestaneler 100, 110, 120, 130 bandına kadar çıkıyor, 140, 150 bandına kadar çıktığı oluyor. Genellikle şehir dışından gelen toptan alıcılar oluyor. Çevre illerden örneğin Bolu, Gebze, İzmit, Sakarya, Orta Karadeniz: Samsun, Doğu Karadeniz: Trabzon, Ordu, Doğu Anadolu Bölgesi; Erzincan, Erzurum bu taraftan müşteriler geliyor. Sonuçta burası kestane bölgesi olduğu için, burada çok tüketim olmuyor. Genellikle burada coğrafi işaretli kuzu kestanesi satılıyor. Dışarıdan herhangi bir kestanenin getirilip satılmasına izin verilmiyor.” dedi.
“Fiyatlar 200’den başlıyor, 300’e kadar gidiyor”
Kestane fiyatlarının rekolte azlığı nedeniyle biraz yüksek olduğunu ifade eden üretici Hasan Durmaz, “Rekolte düşük bu sene önceki yıllar gibi değil. Gal arısı nedeniyle ağaçlara hastalık vurdu. Kestane balı da, kestane de az. Fiyatlar yüksek 200 den başlıyor 300’e gidiyor.” diye konuştu.
“Fiyatlar geçen yıllara göre yüksek”
Kestanelerde bu yıl verimin oldukça düşük olduğunu anlatan alıcı Bilal Seyhan, “Kestane bakmaya geldim. Fiyatlar önceki yıllara göre gerçekten yüksek. Bu sene rekolte de çok az olduğu için, normal görüyorlar. Rekolte bu sene gal arısı diye bir hastalık var, kestaneler de bu yüzden kestaneler verim az. İnşallah bunun için yapılan araştırmalar ile bu gal arısı sorununu giderileceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
“Kestane ağaçları kurumaya başladı”
Gal arısı nedeniyle kestane ağaçlarının kurmaya başladığını gözlemlediklerini dile getiren satıcı Yılmaz Coşkun, “Şu an pazaryerimiz yeni, ama vatandaş bilmiyor, birçok müşterimiz bilmiyor burasını. Fiyatlar, sezon başı olduğu için biraz yüksek geliyor vatandaşa. Gal arısı nedeniyle ağaçlar kurumaya başladı. Bu nedenle ağaçlar ürün veremiyor.” açıklamalarında bulundu.