DÜZCE’DE 1. SINIF ÖĞRENCİLERİ İŞİTME TARAMASINDAN GEÇİYOR
İl Sağlık Müdürlüğü’nce ilkokul 1. Sınıf öğrencilerine yönelik Okul Çağı İşitme Tarama Programı başlatıldı.

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, yaptığı açıklamada, “İşitme, çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir.” “Amacımız; çocukların eşit koşullarda yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak ve sağlıklı bir nesil oluşturabilmektir.” ifadelerini kullandı.
Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından il genelinde 1. sınıfta eğitim gören öğrenciler için Okul Çağı İşitme Tarama Programı başlatıldı.
İlk olarak merkez, Akçakoca ve Gölyaka ilçelerinde uygulanan programda, okullardaki tüm 1. sınıf öğrencilerine işitme taraması yapılıyor.
İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz; Okul Çağı İşitme Tarama Programı ile ilgili açıklama yaptı. Yılmaz, işitmenin sadece bebeklik döneminde değil, çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “İşitme sadece bebeklik döneminde değil, çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir. İşitme kayıpları, enfeksiyonlar, travmalar ve progresif işitme kaybı yapan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir.”
“İşitme kaybı dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır”
Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çocuklardaki işitme kaybı yaygınlığı eğer gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanamazsa okul başarısını olumsuz yönde etkileyerek önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadır.” sözlerini kullanarak şu ifadelere yer verdi; “İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşenlerdendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusta binde dokuza yükseldiği bildirilmektedir. Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kaybı okul-yaşı çocukların yüzde 14’ten fazlasını (yedide bir) etkilemektedir. Tek taraflı işitme kayıplarında bile sınıf tekrar oranı yüzde 37 olarak bildirilmektedir. İşitme kaybı dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır. Çocuklardaki işitme kaybı yaygınlığı eğer gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanamazsa okul başarısını olumsuz yönde etkileyerek önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadır.”
Tarama sonucunun sonrasındaki süreci anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: “Tarama sonucunda işitme kaybı şüphesi olana çocuklar, ildeki kulak burun boğaz uzmanlarına sevk edilmektedir. Daha ileri tetkik ve tedavi gerektiren olgular ise kulak burun boğaz uzmanları tarafından, Yenidoğan İşitme Tarama Programı’nda da üst basamak olan referans merkezlere yönlendirilmektedir.”
Amaçlarının çocukların eşit koşullarda yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak ve sağlıklı bir nesil oluşturabilmek olduğunu ifade eden Yılmaz, şu ifadelere yer verdi: “Tarama programıyla amacımız; geleceğimiz olan çocuklarımızın, tarama testleri ile erken dönemde saptanan ve tedavi edilebilen hastalıklar konusunda erken müdahalelerinin yapılarak yaşıtları sağlıklı çocuklarla eşit koşullarda yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak ve sağlıklı bir nesil oluşturabilmektir. Tarama programına diğer ilçelerimizle devam edilecektir.”