DÜ’DE “BAĞIMLILIK SEMPOZYUMU” DÜZENLENDİ

Düzce Üniversitesi'nde düzenlenen "Bağımlılık Sempozyumu" kapsamında, bağımlılıkla mücadelede farkındalık yaratmak ve sağlıklı yaşamı teşvik etmek amacıyla uzman akademisyenler ve Yeşilay yetkilileri önemli bilgiler paylaştı.

Gündem Yayın: 07 Mart 2025 - Cuma - Güncelleme: 07.03.2025 12:44:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
127 okunma
Takip EtGoogle News

. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Şükrü Öksüz, “Bağımlılıkla mücadelede eğitim, bilinçlendirme ve önleyici tedbirler büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Düzce Üniversitesi Genç Yeşilay Topluluğu tarafından 1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında “Bağımlılık Sempozyumu” düzenlendi. Etkinlik, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Genç Yeşilay Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Öksüz, Yeşilay Düzce Şube Başkanı İsmail Korkmaz ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

“Bağımlılıkla Mücadelede Üniversitelere Önemli Görevler Düşmektedir”

Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Şükrü Öksüz, sempozyumun bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturmak ve sağlıklı bir yaşamı teşvik etmesi amacıyla düzenlendiğini belirterek konuşmasına başladı. Bağımlılıkla mücadelede farkındalığın önemine vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Öksüz, “Bağımlılıkla mücadelede eğitim, bilinçlendirme ve önleyici tedbirler büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte ailelere, eğitimcilere, sivil toplum kuruluşlarına ve üniversitelere önemli görevler düşmektedir.” ifadelerinde bulundu. Bu nedenle düzenlenen sempozyumda emeği geçen herkesi tebrik eden Prof. Dr. Şükrü Öksüz, Yeşilay Düzce Şube Başkanı İsmail Korkmaz ile Genç Yeşilay gönüllülerine teşekkürlerini sundu.

Programda söz alan Yeşilay Düzce Şube Başkanı İsmail Korkmaz ise, Yeşilay Haftasının önemine dikkat çekerek sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan akademisyenlere, öğrencilere ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ne teşekkür etti.

YEDAM’ın Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolü

Programda konuşan Yeşilay Sosyal Hizmet Uzmanı Gülbahar Çınar, bağımlılıkla mücadelede önemli bir kurum olan ve Düzce'de faaliyetlerini sürdüren YEDAM'ın hizmetlerini anlattı. YEDAM'ın bağımlılıkla ilgili farkındalık yaratma, rehberlik ve sosyal destek sağlama konularında sunduğu hizmetleri detaylandıran Gülbahar Çınar, "Bizlere 115 çağrı hattından ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz." şeklinde konuştu.

“Toplumsal Farkındalık Yaratırsak Bağımlılığı %30 Oranında Azaltabiliriz”

Alanında uzman akademisyenler tarafından çeşitli sunumların yapıldığı sempozyum Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Sempozyumun ilk konuşmacısı Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Küçükdağ “Psikiyatri ve Bağımlılık” başlıklı sunumunda, bağımlılığın nörobiyolojik temelleri, tedavi yöntemlerini ve psiko-sosyal müdahaleleri ele aldı. Toplumsal farkındalık önemli ölçüde oluşturulursa bağımlılığın %30 oranında engellenebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Küçükdağ, erken tanı ve ailelere düşen sorumluluklara vurgu yaparak konuşmasını sonlandırdı.

“Sigara Kullananlar, Tütün Endüstrisinin Birer Reklamcısı”

Programın bir diğer konuşmacısı Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Dr. Öğr. Üyesi Abdülkadir Kaya "Tütün Bağımlılığı ve Etkileri" konulu sunumunda, sigaranın tarihçesinden, tütün bağımlılığının insan sağlığı üzerindeki etkilerine kadar geniş bir perspektif sundu. Sigara kullananların, tütün endüstrisinin birer reklamcısı haline geldiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Kaya, “Özellikle sanal bahis şirketleri üniversite öğrencilerini hedef alarak suça teşviki artırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Programın son konuşmacısı Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Arş. Gör. Dr. Hatice Kübra Doğancı ise "Bağımlılığın Psiko-Sosyal Boyutu" konulu sunumunda, bağımlılığa yönelik önleyici çalışmalara dikkat çekerek "Bağımlılıktan kurtulan bireylerin büyük bir kısmı, uygun sosyal destek mekanizmaları oluşturulmazsa tekrar bağımlılığa dönebilmektedir. Bağımlı bireyler işsizlik, evsizlik ve sosyal dışlanma gibi risklerle karşı karşıya kalmaktadır." şeklinde konuştu.

Program, katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.