“BUGÜNE KADAR GİDEN PİŞMAN GERİ DÖNMEDİ”
Üniversitelilere Avrupa ülkelerinde eğitim imkanı sunan Erasmus Programı hakkında bilgiler veren Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörü Prof. Dr. Ayfer Gedikli, E “Giden öğrencilerimizden hiçbiri pişman olarak geri dönmedi.” dedi.

Üniversite öğrencilerinin yurtdışı eğitim-öğretim imkanlarından yararlanabileceği birçok farklı program bulunuyor. Bunlardan birisi olan Erasmus Programı’na Türkiye’den başvuru yapan öğrenciler şartların kabul edilmesi durumda yurtdışı eğitim fırsatından yararlanabiliyor. Öncü Haber ekibi olarak, 2023-2024 Akademik Yılı başlamadan önce, üniversite öğrencilerinin bu fırsatlar hakkında bilgi sahibi olması için, Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü’nü ziyaret ederek, programlar hakkında bilgi aldık. Uluslararası Ofis Koordinatörü Prof. Dr. Ayfer Gedikli, üniversite öğrencilerinin ve personelinin yararlanabileceği bu program hakkındaki önemli noktalara değindi.
‘Türkiye’deki bölümünüzü, yurtdışındaki anlaşmalı bir üniversitede okuyabilirsiniz’
“Erasmus programı nedir?” sorusuna cevap veren Prof. Dr. Gedikli şunları söyledi:
“Avrupa Birliği tarafından yürütülen, Avrupa ülkelerini kapsayan bir programdır. Ancak daha sonra genişletilerek Doğu Avrupa ve Türkiye’yi de içine alacak şekilde geliştirilmiştir. Avrupa Birliği’nin gönderdiği fonlarla birlikte, Ulusal Ajans’ında sağladığı katkılarla öğrenci değişimini sağlıyoruz. Bu programa başvuru için bazı akademik şartlar ve İngilizce bilgisi gerekiyor. Öğrencilerin kendi yaptığımız İngilizce sınavından 60 puan alması gerekiyor. Öğrencilerin bu programdan hakkaniyetli olarak faydalanması için, bu yıldan itibaren her bölüme kota koyduk. Öğrencilerimiz Avrupa ülkelerinde anlaşmamız olan üniversitelerde, emsal bölümlerde öğrenim veya staj hareketliliği yapma imkanına sahip oluyor. Bir dönem boyunca orada aldığı eğitim sonucunda, ders notlarını burada eğitim almış gibi transkriptine yansıtıyoruz.”
‘Erasmus programlarından hem hibeli hem de hibesiz olarak faydalanabilirsiniz’
Erasmus Hareketliliği’ne hibeli olduğu gibi hibesiz de gidilebileceğini belirten Gedikli, öğrenim ve staj hareketliliklerinin süresi hakkında da kısaca bilgi verdi: “Konuya, birime, yapılacak olan stajın veya öğrenim hareketliliğin niteliğine göre bir veya iki dönem olarak öğrencilerimizi gönderiyoruz. Bu anlaşmalar çift taraflı olarak yürütüldüğü için, karşı kurumun müsaitliği de önemli. Eğer öğrenci sayımız fazla olursa, daha çok öğrencimizin yararlanması amacıyla tek dönemlik olarak göndermeyi tercih ediyoruz.”
‘Ön lisans öğrencileri de Erasmus yapabilir!!!’
Sadece fakülte değil ön lisans öğrencilerinin Erasmus Programı’ndan faydalanabileceğini vurgulayan Gedikli şunları kaydetti:
“Erasmus programlarından bütün öğrencilerimiz faydalanabilmektedir. Hiçbir bölüm, fakülte veya yüksekokul ayrımı gözetmiyoruz. Gerekli şartları sağlayan bütün öğrencilerimiz başvuru yapabilirler. Bölümüyle ilgili emsal bir okul ile anlaşmamız varsa, hareketlilik yapmaları mümkün oluyor.”
‘Gelecekleri için güzel bir fırsat’
Erasmus programlarının en güzel yanının, genç yaşta farklı bir ülkede eğitim alabilmek olduğunu, her gencin bu imkandan faydalanması gerektiğini belirten Gedikli sözlerine şu şekilde devam etti:
“Genç bir yaşta; farklı bir ülkede, farklı bir kültürde, farklı bir ortamda, kendi arkadaş çevresinden tamamen farklı ama aynı bilim alanında bir üniversitede eğitim alma imkanına sahip oluyor. Özgüvenlerinde ise bir artış oluyor. Yüksek lisans ve doktora alanında yurtdışında eğitim almak için daha hevesli ve istekli oluyorlar. Bu programın öğrencilerimize her zaman bir artı getirdiğini söyleyebilirim. Mezun olduktan sonra ise CV’lerine pozitif bir katkı sağlamaktadır. Giden öğrencilerimizden hiçbiri pişman olarak geri dönmediler.”