FINDIK ÜRETİCİSİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Düzce’de binlerce ailenin önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındıkta fiyat düşüşü devam ediyor.

Düzce’de binlerce ailenin önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındıkta fiyat düşüşü devam ediyor. Hasat sezonunun ardından ürününü değerinde satabilmek için beklemeyi tercih eden üreticiler, serbest piyasada yaşanan gerilemeyle büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Geçtiğimiz hafta 185 TL seviyelerinde alıcı bulan fındığın kilogram fiyatı, kısa süre içerisinde 155 TL’ye kadar düştü. Böylece fındık fiyatlarında kilogram başına 30 TL'lik, yaklaşık yüzde 16'lık değer kaybı yaşandı. Düzce'de serbest piyasada fiyatlar ise 150 ile 160 TL arasında değişiyor. Yaşanan bu düşüş, özellikle yüksek üretim maliyetleriyle mücadele eden fındık üreticilerini ekonomik açıdan zor durumda bırakıyor.
ÜRETİCİNİN BİR YILLIK EMEĞİ DEĞER KAYBEDİYOR
Gübre, ilaçlama, işçilik ve bahçe bakım giderlerinin her geçen yıl arttığı bir dönemde fındık fiyatlarının gerilemesi, üreticinin kazanç beklentisini olumsuz etkiliyor. Bir yıllık emeğinin karşılığını almak isteyen üreticiler, fiyatların yeniden yükselmesini umut ediyor.
Öte yandan elindeki fındığı henüz satmayan üreticiler, piyasadaki belirsizlik nedeniyle bekleyişini sürdürürken, nakit ihtiyacı bulunan üreticiler ise düşük fiyatlardan satış yapma riskiyle karşı karşıya kalıyor.
GÖZLER FINDIK PİYASASINDA
Düzce ekonomisinin önemli gelir kaynaklarından biri olan fındıkta yaşanan fiyat hareketliliği, yalnızca üreticileri değil, tarıma bağlı ticari faaliyetleri de yakından ilgilendiriyor. Fiyatlardaki gerilemenin ne kadar süreceği merak konusu olurken, üreticiler piyasanın yeniden toparlanmasını ve fındığın emeğinin karşılığını verecek seviyelere ulaşmasını bekliyor.
Muhabir




