DÜZCE’DE 3 SHM HALKIN HİZMETİNDE…
Düzce’de Sağlıklı Hayat Merkezleri, birey ve toplumun sağlıklı hayat tarzını benimsemesi için hizmet vermeye devam ederken, çeşitli sağlık hizmetlerinin verildiği merkezlerde birçok personel taramalar yapıyor.
Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık hizmetlerinin önemli bir basamağı olan Sağlıklı Hayat Merkezleri hakkında detaylı bir bilgilendirme yapıldı. Açıklamada tanımını yapılan Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM)’nden, ‘Sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek amacıyla ücretsiz hizmet sunulan sağlık tesisleridir.’ şeklinde bahsedildi.
Düzce’de bu hizmetleri sunmak için Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi, Bahçeşehir Sağlıklı Hayat Merkezi ve Akçakoca Sağlıklı Hayat Merkezi’nin bulunduğu bildirilen açıklama, merkez içinde verilen hizmetler şöyle sıralandı:
“Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Faaliyetleri: Meme kanseri tarama programı kapsamında; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mammografi çekimi, serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir smear ve HPV DNA testi, kolorektal kanseri tarama programı kapsamında; 50-70 yaş arasındaki erkek ve kadınlara 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Mobil Kanser Tarama Aracı ile köylerde kanser taramalarının yapılması sağlanmaktadır.
Kadın ve Üreme Sağlığı: Başvuran bireylere üreme sağlığı konularında danışmanlık hizmeti verilir. Evlilik öncesi danışmanlığı ve düzenli olarak gebe bilgilendirme eğitimleri düzenlenmektedir.
Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı: Her bebekten topuk kanı alınarak Fenilketonüri, Konjenital Hipertiroidi, Biotinidaz eksikliği ve Kistik Fibrozis hastalıklarının taramaları yapılmaktadır. Hemoglobinopati tarama programı kapsamında evlilik öncesi taramalar yapılmaktadır. Yenidoğan İşitme tarama programı kapsamında tüm yenidoğanlara işitme tarama testi yapılmaktadır. Günlük olarak ilimizde gerçekleşen bebek ölümleri takip edilerek inceleme komisyonunda değerlendirilmektedir. Evlilik öncesi danışmanlık için başvuran çiftlere eğitim verilmektedir. Sağlık kuruluşlarımızda aile planlaması malzemeleri eğitimli personeller tarafından ücretsiz uygulanmaktadır.
Sigara Bırakma Polikliniği: Kişiler, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı yönlendirmesi ile veya kendisi doğrudan sigara bırakma polikliniklerine başvurarak ücretsiz danışmanlık alabilmektedir.
Verem Savaş Birimi. Tüberküloz hastaları ve temaslıları ile görüşmeler, tetkiklerinin yapılması, tanı koyulması, tedavileri ve takibi bu birimde sağlanmaktadır.
Beslenme Danışmanlığı: Sağlıklı Beslenme ile ilgili Sağlıklı Hayat Merkezinde diyetisyenlerimiz tarafından ücretsiz beslenme danışmanlığı hizmeti verilmektedir. Yıl içerisinde önemli gün ve haftalarda çeşitli etkinliklerle halka yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.
Kronik Hastalıkların Yönetimi: Diyetisyen, psikolog, fizyoterapist eşliğinde kronik hastalıklar ile ilgili danışmanlık verilmesi, kronik hastalıkların yönetimine yönelik tavsiye ve motivasyon görüşmeleri yapılması verilen hizmetlerdendir.
Fiziksel Aktivite Danışmanlığı: Fizyoterapistler eşliğinde kişiye özel fiziksel aktivite ve egzersiz programları planlanarak uygulanır. Aile Hekimlerince yönlendirilen ya da doğrudan başvuran kilo fazlası olan bireylerin fiziksel hareket danışmanlığı yapılır. Engelli bireylere uygun programlar hazırlanarak uygulanır. Koruyucu ve destekleyici iyileştirme, cihaz ve teknolojilerinin kullanımına yönelik hasta ve ailesine gerekli eğitimler verilir.
Sosyal Çalışmalar ve Toplumsal Destek: Psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişim uzmanları hizmet vermektedir. Bireysel psikososyal danışmanlık/aile danışmanlıkları verilmektedir. Davranışsal bağımlılıklar ve psikososyal risk faktörleri (şiddet, istismar, aile içi ruhsal sorunlar, yoksulluk vb.) ile başa çıkmaya yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilir. Obezite olgularında ve yeme bozukluklarında psikolojik danışmanlık hizmetleri verilir.
Halk Sağlığı Laboratuvar Hizmetleri: İçme ve kullanım suyu analizleri yapılmaktadır.”