VALİ ASLAN: ÜRETİM ALANLARINI YÜZDE 60’TAN FAZLA ARTTIRDIK
Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan, coğrafi işaret tescilli Konuralp Pirinci için Düzce'de Çeltik Hasat Şenliği düzenlendi. Şenlikte açıklamalarda bulunan Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce’de Konuralp Pirincinin üretim alanlarının genişlediğini beli

Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan, coğrafi işaret tescilli Konuralp Pirinci için Düzce'de Çeltik Hasat Şenliği düzenlendi. Şenlikte açıklamalarda bulunan Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce’de Konuralp Pirincinin üretim alanlarının genişlediğini belirterek, “Çeltik üretim alanlarını yüzde 60’tan fazla arttırdık” dedi.
Çilimli İlçesi’ne bağlı Kuşoğlu Köyü’nde düzenlenen Çeltik Hasat şenliğine Düzce Valisi Selçuk Aslan, AK Parti Düzce Milletvekilleri Ayşe Keşir, Ercan Öztürk, Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, İl Genel Meclisi Başkanı Fazlı Koç, protokol üyeleri ve çeltik üreticileri katıldı.
Hasat şenliğinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Düzce Valisi Selçuk Aslan, Konuralp pirincinin ekim alanlarının yüzde 60’tan fazla arttırıldığına dikkat çekerek, “İlkbaharda bu bölgede çeltik tohumu ekmiştik anımsarsınız. Drone’la modern tarım tekniklerini uygulamıştık. Artık sonbahar geldi. Çiftçinin harman zamanı. Bugün çeltik hasadımız için tarlamızda bulunuyoruz. Son yıllardaki teşvik politikamız da, gerek Tarım Bakanlığımız’ın, hükümetimizin gerekse de yerel imkanlarla yaptığımız teşvik ve desteklerle vilayetimizde neredeyse unutulmaya yüz tutmuş olan Konuralp çeltiğinin, Konuralp pirincinin ekim alanını yüzde 60’tan fazla arttırdık. Bu sene için 2100 dekarı aşan bir alanda çeltik tarımı yapıldı. Orta vadede hedefimiz inşallah kısa bir süre içerisinde 4000 dekarlara çıkarabilmek” diye konuştu.
Keşir: “Kurutma ve Paketleme tesisi ile üreticilerin maliyetlerini azalttık”
AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir de, Osman saran mutfaklarından günümüze ulaşan Konuralp Pirinin önemine değinerek, “Konuralp pirinci bizim çok kıymetlimiz Düzce için. Coğrafi işaretini aldığımız, tarihin ataların bize mirası kıymetli bir ürün şu an elimde tuttuğum ürün. Ne yazık ki bundan yaklaşık 5 yıl kadar önce yani 2020’den önce burada bir kurutma tesisi, bir paketleme tesisi olmadığı için üretim maliyetleri artıyordu ve biz o dönemki şartlarda markadan aldığımız ciddi bir destekle yani çok peşinde koştuğumuz bir destek bu. İlimize bir paketleme tesisi ve bir kurutma tesisi kazandırdık. Bu da o günkü fiyatlarla yaklaşık kiloda 2 liraya tekabül ediyordu. Üretim maliyetini düşürmek anlamında son derece kıymetli bir yatırım oldu şehrimiz için. Bununla birlikte şu an yüzde 60 - yüzde ekili alan arttı. Son derece kıymetli bizim için. Kurutma tesisi ve paketleme tesisinin burada olmasının ciddi bir katkısı oldu” şeklinde konuştu.
Öztürk: “Üretimde son teknolojiyi kullanıyoruz”
Düzce İl Özel İdaresi’nin de destekleriyle tarımla teknolojiyi bir araya getirdiğinin altını çizen Ercan Öztürk ise, “Bu anlamda verdiğimiz desteklerle birlikte son 5 yılda ilimizde yüzde 60 oranında çeltik üretiminde artış meydana geldi. Geleneksel tarıma göre yüzde 25 daha fazla damla sulama sistemiyle ve drone’la tohumlama, drone’la ilaçlamayla birlikte yüzde 25 daha fazla ürün elde ettik” açıklamalarında bulundu.
Konuşmaların ardından, Düzce Valisi Selçuk Aslan, AK Parti Düzce Milletvekilleri Ayşe Keşir, Ercan Öztürk, Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, üreticilerle birlikte ekim alanlarında çeltik hasadı yaptı.
Tören sonunda, katılımcılara lezzeti ile ünlü Konuralp Pilavı ikram edildi.



