‘BU YANLIŞTAN DÖNÜN!’ DAVASI
Düzce Belediyesi ile Eski Sanayi Çarşısı esnafı arasında devam eden tebligat gerilimi yargıya taşındı.
Esnafı temsil eden Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası tarafından Düzce Belediyesi ve Düzce Valiliği aleyhine Bolu İdare Mahkemesi’nde açılan davada, idarenin keyfi ve hukuka aykırı hareket ettiği gerekçesi ile tebligata konu ‘1 Mart’a kadar tahliye ve yıkım’ kararına yönelik acilen yürütmenin durdurulması talep edildi. ‘Bu tebligat hukuka aykırıdır.’ diyen oda Avukatı Halil Aydın tarafından sunulan dava dilekçesinde, Düzce Belediyesi’nin zorbalıkla dükkanları tahliye ettirmek istediği ve rant peşinde olduğu öne sürüldü, esnafın büyük mağduriyet yaşayacağının altı çizildi.
Tebligatla fitili ateşlenen gerginlikte sulh beklentisi yalan oldu. Haftalardır Eski Sanayi Çarşısı esnafı ile Düzce Belediyesi arasında uzlaşı sağlanması yönünde yapılan açıklama ve telkinlere rağmen taşınma süreci ile ilgili belediye geri adım atmayınca esnaf hakkını yargıda aramaya karar verdi.
2024’ÜN SON GÜNLERİNDE ‘TAHLİYE’ TEBLİGATI GÖNDERİLMİŞTİ
Bilindiği gibi Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden imzasıyla ‘Kentsel Dönüşüm’ projesinin başlayacağı ve yeni modern sanayi sitesi kurulma çalışmalarının hızla ilerlediği gerekçesi ile 2024’ün son günlerinde Eski Sanayi Çarşısı esnafına ‘1 Mart’a kadar dükkanları boşaltın’ tebligatı gönderilmişti.
SANAYİ ESNAFI MAĞDUR OLMAK İSTEMİYOR
Bunun üzerine gerekli şartların ve dükkan satışında beklenen kolaylığın sağlanmadığını savunan esnaflar, Düzce Belediyesi’nin neden alelacele 1 Mart’a kadar süre tanıdığını sorgulamıştı.
SESLERİNİ DUYURMAK İSTEDİLER ANCAK SÜREÇ DEĞİŞMEDİ
Sürecin ilk gününden bu yana yıllardır sanayide kepenk açan esnafın sesi olan Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Geçici, hem odada hem de sanayinin göbeğinde art arda basın açıklamaları yaparak, Düzce Belediyesi’ne ‘Bu yanlış hamleden dönün! Modern sanayi sitesini inşa eden BELTAŞ yöneticileri esnafın hakkını gözetmiyor. Şartları gerektiği gibi sağlayın biz de gerekeni yapalım.’ çağrısında bulunmuştu.
İKİ ETAP ARASINDA UÇURUM FİYAT FARKI
BELTAŞ tarafından merkeze bağlı Akınlar Mahallesi’nde inşa edilen BELTAŞ Sanayi Sitesi’nin 1. etabında 1 milyon 600 bin bandında satışa sunulan dükkanların, yapımı süren 2. etapta 5-6 milyon TL gibi uçurum gibi bir farkla satışa sunulmasına ses yükselten sanayi esnafı, belediyenin ve şirketin esnafı düşünerek değil ticari çıkarları gözeterek hareket ettiğini savunmuştu.
‘BİZİ DİNLEYEN YOK’ DİYEN ESNAF HAKKINI YARGIDA ARIYOR
İlerleyen günlerde AK Parti safları ile belediyenin çeşitli organlarından sanayi esnafına gerçekleştirilen ziyaretler, ‘Uzlaşı sağlanıyor’ şeklinde yorumlansa da dün (30 Ocak) Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası tarafından Bolu İdare Mahkemesi’ne Düzce Belediyesi ve sürece dahil kurumların bağlı olduğu Düzce Valiliği aleyhine dava açılması, esnafın çareyi yargıda aramaya karar verdiğini gösterdi.
ODA AVUKATI AYDIN’DAN DİLEKÇEDE ‘KEYFİ VE HUKUKA AYKIRI’ VURGUSU
Sanayi esnafının taşınması ve dükkanların yıkımı yönünde alınan kararın iptali için dava açan Oda Başkanı Murat Geçici, odanın hukuk işlerini takip eden ve daha önce belediyenin esnafa gönderdiği tebligat için ‘Hukuka aykırıdır.’ diyen Avukat Halil Aydın aracılığıyla sunduğu dava dilekçesinde, sanayi esnafı olarak keyfi ve hukuka aykırı kararlara maruz bırakıldıklarını öne sürdü.
“BELEDİYENİN KARARI USUL VE YASAYA AYKIRI”
Davacı Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası’nın davalı kurumlar hakkında mahkemeye sunduğu dilekçede özetle şunlar kaydedildi:
“Davalı Düzce Belediyesi Başkanlığı esnafa gönderilen yazının içeriği incelendiğinde "1 Mart 2025 tarihine kadar taşınma işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Bu tarihten sonra su, elektrik ve doğalgaz hizmetlerinin kesileceği hususunu önemle hatırlatır, mağduriyet yaşamamanız adına dükkanınızı 1 Mart 2025 tarihine kadar tahliye etmenizi rica ederim." şeklinde gönderildiği görülmektedir. Ancak davalı idare tarafından alınan karar usul ve yasaya aykırı olup iptali gerekmektedir. Davalı Belediye tarafından gönderilen yazıda belirten hususların hiçbir hukuksal dayanağı olmadığı gibi kamu yararı da bulunmamaktadır. Davalı idare bu işlemi gerçekleştirirken son derece hukuktan yoksun bir yol izlemektedir. Davalı idare bu hususa ilişkin almış olduğu tek taraflı bir karar olup hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Kamulaştırma vb. bir idari işlem olmadan dükkanların tahliye etmesini istemek hukuk zemininde bir karşılığı bulunmadığı gibi söz konusu işlem açıkça hukuka aykırıdır.
“DÜKKAN SAHİPLERİ ALENİ BİR ŞEKİLDE TEHDİT EDİLMİŞTİR”
Yine yazının içeriğinde 1 Mart 2025 tarihine kadar dükkanları boşaltmamaları halinde su, elektrik ve doğalgaz hizmetlerinin kesileceğini belirterek dükkan sahipleri aleni bir şekilde tehdit edilmiştir. Davalı idarenin bu eylemi kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçunu oluşturmaktadır.
Kanunun ilgili maddesinden de görüleceği üzere davalı belediye açık şekilde suç işleyeceğini belirtmiş ve sanayi sitesinde bulunan dükkanların sahiplerini korku ve paniğe sürükleyerek tahliye etmeyi amaçlamıştır.
“BELEDİYE ŞİRKETİ, DÜKKANLARI FAHİŞ RAKAMLARLA SATMAK İSTİYOR”
Davalı idarenin yazısından anlaşılacağı üzere en az 3 yıl sonra mevcut sanayi sitesinde bulunan dükkanların yarısı kadar bir site yapılacağı belirtilmekle birlikte kalan kısma ilişkin hiçbir planlama yapılmadığı anlaşılmaktadır. Davalı belediye söz konusu dükkanlardan dükkan sahiplerini hiçbir bedel ödemeden çıkarmayı amaçlamakla birlikte yine yeni yapmış olduğu sanayi sitesinde bulunan dükkanları ise fahiş rakamlarla bu kişilere satma çabasındadır. Davalı belediyenin yeni yaptığı sanayi sitesindeki 112 adet dükkanın 65 adedini eski sanayi sitesi esnafları almış olup 11 adedini ticaret odası üyeleri almıştır. Geri kalan 36 dükkanın alıcısının kim olduğu ve akıbetine ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır. Eski sanayi sitesinde 480 iş yeri bulunan esnafı 76 dükkana taşımayı düşünen davalı belediye kalan esnafın akıbeti konusunda umursamaz bir tavır sergilemektedir.
“BELTAŞ HUKUK DIŞI TUTANAKLARI ZORLA İMZALATTI”
Ayrıca davalı belediyenin iştiraki olan BELTAŞ, yeni yapmış olduğu 76 dükkanın satışı esnasında satış şartı olarak tahliye taahhüdü ve hukuk dışı tutanakları zorla imzalatmıştır. Hukuken geçersiz bu tutanakları 76 adet dükkan sahibine imzalattıktan sonra bunu 480 üyenin tamamına sirayet ettirerek tüm esnafları sizi buradan çıkaracağız diyerek tehdit etmekte ve mağduriyet yaşamalarına neden olmaktadır.
“ZORBALIKLA DÜKKANLARI TAHLİYE ETTİRMEK İSTİYOR”
6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu ve Yönetmeliği incelendiğinde riskli yapıların tespiti, itirazların değerlendirilmesi ve yıkım işlemlerine ilişkin prosedür belirtilmiştir. Buna göre davalı idare tarafından salt olarak belirtilen karot analizleri ve raporları hukuki dayanaktan yoksundur. Söz konusu yazıda hangi dükkan için ne tarz bir tehlike olduğu, karot örneklerinin alındığı yapıların kime ait olduğu da açıkça ve somut bir delille belirtilmemiştir. Bu hususlar dahi davalının keyfi hareket ettiğini ve mal sahipleri arasında korku yaratarak zorbalıkla söz konusu dükkanları tahliye ettirmek istediklerini göstermektedir.
DÜZCE VALİLİĞİ NEDEN DAVANIN TARAFI OLDU?
Davalı Belediye tarafından yazılan yazının içeriğinde belirtilen karot örnekleri -boş kullanılmayan dükkanlardan alınma ihtimali olan- ancak Düzce Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından alınabilmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında risk bulunup bulunmadığı, buna ilişkin örneklerin alınması valiliğin yetki ve sorumluluğu altındadır. Dükkanlardan karot örnekleri alınması iddiası nedeniyle Düzce Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de davanın tarafı olarak gösterilmiştir.
Yine Düzce Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün davalı gösterilmesindeki bir diğer neden ise tahliye kararı alınabilmesi için Düzce Valiliği İl İdare Kurulu tarafından bu yönde kararlar alınması gereğidir. Davalı belediyenin yazı içeriğinde tahliyeye ilişkin karar alındığı belirtilmesi nedeniyle Düzce Valiliği ile Düzce Belediyesi'nin birlikte hareket ettiği gerek yazı içeriğinde (belediyenin yetki alanı dışındaki elektriklerin kesilmesi, doğalgaz kesilmesi, kamu hizmetlerinden yararlanamama) şeklindeki açıklamalar gerekse Düzce Belediye Başkanının basına yansıyan meclis konuşmalarından ve açıklamalarından anlaşılmaktadır.
“DAVALI BELEDİYE BU ALANDAN RANT ELDE ETMEK İSTİYOR”
Davalı idare sanayi sitesi alanına ilişkin yaptığı projede görüleceği üzere bu alandan rant elde etmek istemektedir. Bu hususa ilişkin olarak Düzce ilinde depremi bahane gösterip bu dükkanları yıktıktan sonra bu alanda otel, yüksek katlı rezidans, açık AVM yapılmasının planlaması da bunun en büyük göstergesidir.
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİNİN GEREKÇELERİ
Yukarıda arz ve izah olunduğu üzere davaya konu işlem açık bir şekilde hukuka aykırıdır. Davaya konu işlemin yürütülmesine devam edilmesi halinde müvekkiller açısından telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracaktır. Dava konusu sanayi sitesinde 480 dükkan bulunmaktadır. Belediye tarafından yazılan yazının içeriğinde görüleceği üzere yeni yapılacak sitenin en az 3 sene süreceği ve bu süre sonunda da sanayi sitesinde bulunan esnafların yarısının dükkanı olmayacağı görülmektedir. Söz konusu sitede yaklaşık 3 bin-3 bin 500 kişi çalışmaktadır. Bu sayıdan da görüleceği üzere Düzce ilinde yüksek istihdam alanına sahip bir bölgedir. Olası bir tahliye kararında bu kişiler işsiz kalacağı gibi birçok işletmenin iflasına neden olacaktır. Hatta bu durum toplumsal infiale neden olabilecek derecede elzemdir. Dolayısıyla davaya konu işlemin yürütülmesinin durdurulmaması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların ortaya çıkacağı açıktır. Bu nedenle davalı idarenin keyfi ve hukuka aykırı hareket etmesi nedeniyle acilen yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmekteyiz.”