VATANDAŞ YENİ AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNDEN MEMNUN
Sağlık Bakanlığı’nca yapılan yeni düzenlemeyle, aile hekimi başına düşen nüfus 4 binden 3 bin 500'e indirildi.
![](http://duzcemanset.com.tr/content/uploads/haberler/2025/02/0-1739189428.jpeg)
11 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Melek Keskin, aile hekimliğine gelen yeni sistemle ilgili haber merkezimize özel açıklamalarda bulundu. Keskin, “Aile hekimliğine getirilen yeni düzenlemeyle kişiler 2. ve 3. basamağa başvurmak istediklerinde ilk bize başvuruyorlar. Biz gerekli durumlarda sevklerimizi gerçekleştiriyoruz. Kan tahlili ve görüntüleme yöntemlerinde, istemlerini yapıp sıra beklemeden işlemlerini gerçekleştiriyorlar.” dedi. Yeni aile hekimliği sistemiyle ilgili memnuniyetlerini dile getiren vatandaşlar da “Devlet hastanesinden çok sağlık ocağında rahat hissediyoruz. Her türlü sıkıntımızı gideriyorlar.” dedi.
Aile hekimliği sistemini daha etkili ve verimli hale getirmek amacıyla yeni düzenlemeler devreye sokulmuştu. 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenlemeye göre; aile hekimlerinin aylık başarı oranlarının belirlenmesine ilişkin gebe, bebek-çocuk izlemleri gibi kıstaslara "lohusalık" izlemi de eklendi.
Aile hekimlerinin bu alanda yaptığı çalışmalar "koruyucu ve önleyici" sağlık hizmetleri olarak tanımlandı. Böylelikle lohusa izlemleri de hamile, bebek, çocuk izlemlerinde olduğu gibi aile hekimlerinin yakın takip etmesi gereken kriterler arasına alınmış oldu.
Yönetmelikte, aile hekimlerine aylık yapılan ödemeleri belirleyen kıstaslarda da değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, aile hekimi başına düşen nüfus, 4 binden 3 bin 500'e indirildi, nüfusun fazla olduğu bölgelerde yeni aile hekimliklerinin açılması düzenlendi.
Bu konuda Öncü Haber mikrofonlarına değerlendirmelerde bulunan 11 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Melek Keskin, yeni sistemin sağladığı kolaylıklardan ve yapılan tarama ile tahlillerden bahsetti.
Aile hekimliğini tanımlayan Keskin, “Aile hekimliği yaş, cinsiyet, hastalık ayrımı yapılmaksızın kişilere koruyucu sağlık hizmetleriyle 1. Basamak sağlık hizmetleri sunmaktır.” dedi.
“Evde sağlık hizmetleriyle ilerlemeye çalışıyoruz”
Aile hekimlerinin verdiği hizmetleri değerlendiren Keskin, şu ifadeleri kullandı: “Aile hekimleri kendisinde kayıtlı olan kişileri bir bütün olarak ele alıp hastalık gruplarına göre, yaş gruplarına göre, cinsiyetlerine göre belli taramalarını yapıyor. Örneğin kanser taramaları, gebe, lohusa, bebek, çocuk sağlığı izlemleri, bunların aşılamaları ayrıca üreme sağlığı konusunda da danışmanlık ve rehberlik hizmetleri veriyoruz. Evde sağlık hizmetleriyle ilerlemeye çalışıyoruz.”
Randevu sistemiyle kolayca sıra alınabildiğini belirten Keskin, “Alo 182, MHRS, E-nabız üzerinden aile hekimliğine muayene olabilirler. Ayrıca aile sağlığı merkezlerindeki sıramatikten TC kimlik numaralarıyla alabilirler.” şeklinde konuştu.
Aile Sağlığı Merkezlerinde hangi tahlillerin yaptırılabildiğini söyleyen Keskin, “Tam kan sayımı, hemogram, biyokimya, tiroid fonksiyon testi, gebelik testi, kan grubu tayini, bulaşıcı hastalıklar, tam idrar tetkiki yapılabilir.” açıklamalarında bulundu.
“Hastalık gruplarına göre tarama ve takip yapıyorlar”
Aile hekimliklerinde taramaların yaş, cinsiyet ve hastalık grubuna göre değiştiğini belirten Keskin, “Aile hekimleri yaş, cinsiyet, hastalık gruplarına göre tarama ve takip yapıyorlar. Kanser, kronik hastalıklar, doğumdan ölüm sürecine kadar gebe, lohusa, yenidoğan, bebek, çocuk, adölesan ve yaşlı takiplerini yapmaktayız.” ifadelerine yer verdi.
“Sistemsel olarak uyarı olmuyor”
Belirli aralıklarla aile hekimliklerine başvurulması gerektiğini söyleyen Keskin, şunları kaydetti: “Yeni yönetmeliğe göre kişilerin 6 ayda 1 aile hekimliğine kontrollerini yaptırmaları gerekir. Sistemsel olarak uyarı olmuyor. Hastaları 6 ayda bir arıyoruz.”
“Belirli aralıklarla tansiyon, şeker takibi yapmaktayız”
Özellikli hasta takiplerine değinen Keskin, “Yenidoğan, bebek, çocuk gebe takip ediliyor. Kronik hastalığı olan, diyabet, obezite, koroner arter hastalığıyla ilgili takiplerimizi yapmaktayız. Belirli aralıklarla tansiyon, şeker takibi yapmaktayız.” diye konuştu.
Ayrıca Keskin, aile sağlığı merkezlerinde meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanser taramalarının da yapıldığını belirtti.
Akılcı ilaç kullanımına da değinen Keskin, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine bakılarak uygun ilaç, uygun süre ve uygun dozda ilaç kullanmaları gerektiğini belirtti.
“Biz gerekli durumlarda sevklerimizi gerçekleştiriyoruz”
Yeni aile hekimliği sisteminin getirdiği yeniliklere de değinen Keskin, “Aile hekimliğine getirilen yeni düzenlemeyle kişiler 2. ve 3. basamağa başvurmak istediklerinde ilk bize başvuruyorlar. Biz gerekli durumlarda sevklerimizi gerçekleştiriyoruz. Kan tahlili ve görüntüleme yöntemlerinde, istemlerini yapıp sıra beklemeden işlemlerini gerçekleştiriyorlar.” dedi.
Yeni aile hekimliği sistemiyle ilgili düşüncelerini paylaşan vatandaşlar, şu ifadeleri kullandı:
“Her türlü sıkıntımızı gideriyorlar”
Haydar Çam: “Gayet güzel, aile hekimlerimiz olsun, doktorlar hepsi çok iyi. Hepsi çok cana yakın. Her türlü sıkıntımızı gideriyorlar. Yakın zamanda hastalık geçirdim. Devlet hastanesine gittim. Burada gördüğüm ilginin 3’te 1’ini orada görmedim. Sağlık ocağından çok memnunum. Çok kolay alıyoruz hiçbir sıkıntı olmuyor randevu açısından. Sıra beklemiyoruz.”
“Devlet hastanesinden çok burada rahat hissediyoruz”
İsmail Batur: “Biz çok memnunuz, çok iyiler. Biz tarif edemiyoruz, artık siz anlayın. Sıra beklemek yok. Devlet hastanesinden çok burada rahat hissediyoruz. Her şeyi doktorlar hallediyor. Köyümüzden Allah onları eksik etmesin.”