FINDIK ÜRETİCİLERİNİN ZORLU KURUTMA VE SEÇME MESAİSİ
Düzce’nin sahil kesimlerinde hasadı tamamlanan fındıkların kurutma ve seçme işlemleri sürüyor. Üreticiler, kurutma aşamasında olan mahsullerini yüksek randıman gelmesi adına çürük, kırık ve diğer etkenlerden temizliyor.

4 Ağustos olarak belirlenen hasat sezonu bazı noktalarda tamamlanırken, fındıklarını toplayan üreticiler mahsullerini kurutma ve seçme telaşına düştü. Üreticiler, patoza verdikleri fındıkları hem harmanlarda kurutmaya, hem de seçmeye çalışıyor. Böylelikle seçilen fındıklar daha yüksek randımanlı geliyor, yüksek fiyattan satılıyor.
Akçakoca’da hasadı tamamlanan fındıklar bazı noktalarda harmanları doldurdu. Bu yıl nisan ayında etkili olan zirai don nedeniyle rekoltede ciddi düşüş yaşanırken, hasadı yapıldıktan sonraki işlemleri yapılan fındıklar seçiliyor.
"RANDIMAN YÜKSEK GELSİN DİYE SEÇİYORUZ, İMECE USULÜ DAHA KOLAY"
Kurutmak için harmanlarına serilen fındıkları seçtiklerini ifade eden üreticiler "Kurutma işlemi olurken çürük ve iç fındıklarını seçiyoruz. Sonrasında da satacağız. Fındık işi zor, Randımanda çürük çıkmasın diye seçiyoruz, geriye temiz fındık kalıyor" dedi.
Üreticiler, "Fındığın daha değerli olması gerekiyor. Bugün bir Antep fıstığının fındığa göre 3 kat daha değerli olması üzücü, değerini bulmasını istiyoruz" diye ifade ettiler.(HABER MERKEZİ)