2024’TE 400 TON ÇELTİK İŞLEM GÖRDÜ
Düzce’nin Konuralp Mahallesi’nde İl Özel İdaresi tarafından Konuralp Pirinci’nin üretimini yaygınlaştırmak amacıyla kurulan Çeltik Kurutma, İşleme ve Paketleme Tesisi’nde 2024 yılında 400 ton çeltik işlem gördü.
Son teknoloji ile modernize edilen tesisten Düzceli çeltik üreticilerinin yanı sıra, Sakarya bölgesindeki çeltik üreticilerinin de faydalandığı bildirildi.
Düzce’nin tescili ürünü olan Konuralp Pirinci, Osmanlı saray mutfaklarından günümüze ulaşan lezzet olarak biliniyor. Bu nedenle Düzce İl Özel İdaresi tarafından, Düzce’de çeltik üretiminin yoğun olarak gerçekleştirildiği Konuralp bölgesine son teknoloji ile modernize edilen Çeltik Kurutma, İşleme ve Paketleme Tesisi geçtiğimiz yıllarda çeltik üreticilerinin hizmetine sunulmuştu.
Tesis çeltik üreticilerine katma değer sağlıyor
Lezzeti ile bir marka haline gelen Konuralp Pirincinin işlendiği bu tesis, çeltik üreticilerine katma değer sağlamaya devam ediyor.
Çeltik üretiminde son teknoloji kullanılıyor
Düzce İl Genel Meclisi’nin Şubat ayı ilk toplantısında mecliste okunan rapora göre, Çeltik Kurutma, İşleme ve Paketleme Tesisi’nde 2024 yılında 400 ton çeltik işlem gördü. Çeltik üretiminde, son teknoloji Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA) ile yapılan sıvı ve katı ilaçlama sayesinde yüksek verim alındığı bildirilen raporda, çeltik üreticilerine verilen desteklerde yer aldı.
İl Genel Meclisi Şubat ayı 1’inci birleşiminde okunan Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Çeltik Kurutma, İşleme ve Paketleme Tesislerimiz ilimiz Merkez ilçesine bağlı, Konuralp Şehit Bayram Gökmen Mahallesi sınırları içerisinde; mülkiyeti İdaremize tahsisli olan 5.355,34 m2 alana sahip 4602 parsel numaralı taşınmaz üzerinde yer almaktadır. Kurutma kısmında 2 adet tahıl kurutma makinesi bulunmaktadır. 15 m³ kapasiteli makine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından idaremize devredilmiş olup; 34 m³ kapasiteli makine ise idaremizce satın alınmıştır. İşleme ve paketleme kısmının bürolar dahil 800 m2 kapalı alanı bulunmaktadır. İşleme ve paketleme ile ilgili makineler 2022 yılında 9.277,160 TL. Bedelle satın alınmıştır. İnşaat kısmı 2024 yılında 10.455.000 TL. Bedelle ihale edilerek, yılı içerisinde tamamlanmıştır. Tesisin yapım ve kurulumu için ihtiyaç duyulan ödeneğin 10.544.876 Tl. Kısmı Marka hibesi olarak temin edilmiştir. Kurulan makinelerin toplam kurulu gücü 150 kW olup; tesis için toplam 200 kVA enerji ihtiyacı öngörülmüştür.
Sakaryalı çeltik üreticileri de tesisten yararlanıyor
İlimizde Konuralp Bölgesinde 1650 dekar, Çilimli Bölgesi Esenli-Kuşoğlu köylerinde 550 dekar olmak üzere İlimiz genelinde toplam 70 üretici tarafından 2.200 dekar alanda çeltik üretimi yapılmaktadır.2024 yılı çeltik hasadı sezonu ile birlikte bahsi geçen tesislerin üreticinin hizmetine sunulmasına yönelik hazırlıklarımız tamamlanarak, her iki tahıl kurutma makinesi ile birlikte Çeltik İşleme ve Paketleme Tesisi de faaliyete geçirilerek çiftçimizin hizmetine sunulmuştur. 2024 yılı itibarıyla tesisimizde 28 üreticinin 350 ton çeltiği işlenmiş ve 720 saatlik kurutma hizmeti ile 800 ton çeltik kurutulmuştur. Sakarya ilindeki çeltik üreticileri de tesisimizden faydalanmıştır. Ayrıca İdaremiz envanterinde bulunan ZİHA T10, T30 ve T40 modellerindeki zirai insansız hava araçları ile modern tarım teknolojilerinden etkin bir şekilde çiftçimiz faydalanmaktadır. Bu araçlar ile 700 dekar alanda tohum atma, sıvı ve katı gübreleme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
Çeltik üretiminin 2024 yılı istatistikleri raporda yer aldı
2.200 Dekar alanda 70 çiftçi ailesi ile üretim yapıldığı, çiftçilerimize devlet destekli 42 ton tohum dağıtımı yapılmış olup, üretim aşamasında üç adet ZİHA ( İnsansız Zirai Hava Aracı 10 kg, 30 kg, 40 kg taşıma kapasiteli) ile tohum, katı ve sıvı gübre atımı ile çiftçilere destek sunulmaktadır. 2024 yılı 700 dekar alanda faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Hasat sonrası Çeltik kurutma tesisinde 15 m3 ve 34 m3 iki adet kurutma ekipmanı ile çiftçilerimize hizmet sunulmaktadır. 2024 yılında 720 saat kurutma işleme gerçekleştirilmiştir. Çeltik Çektirme tesisinde saatte 2,5 ton mahsul işlenerek çiftçilerimize hizmet sunulduğu, 2024 yılında 400 ton çeltik işlendiği komisyonumuzca tespit edilmiştir. Komisyonumuzun hazırlamış olduğu bu raporun karara bağlanması için İl Genel Meclisine sunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”