YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİNDEN TÜRK FINDIĞI ÜZERİNE BİLİMSEL ÇALIŞMA

Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen “Akçakoca Geleceğini Planlıyor” sempozyumunda, “Türk Fındığı Fidanlarında Sulama ve Biyokömür Uygulamalarının Prolin ve Toprak Özelliklerine Etkisi” başlıklı çalışma gerçekleştirildi.

Eğitim Yayın: 25 Nisan 2025 - Cuma - Güncelleme: 25.04.2025 15:11:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
37 okunma
Takip EtGoogle News

Düzce Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre;

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Zeynep Bengisu Yeşil, tarafından yürütülen “Türk Fındığı Fidanlarında Sulama ve Biyokömür Uygulamalarının Prolin ve Toprak Özelliklerine Etkisi” başlıklı çalışma, Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen “Akçakoca Geleceğini Planlıyor” sempozyumunda sunuldu.

Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (DÜTAGAM) Müdür Yardımcısı, Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜFAM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Koç’un danışmanlığında yürütülen çalışmada, 3 yaşındaki Türk fındığı (Corylus colurna) fidanları üzerinde farklı sulama düzeyleri ve fındık kabuğundan elde edilen biyokömür dozlarının etkileri incelendi.

Uygulamaların bitkilerde kuraklık stresine karşı prolin birikimi üzerindeki etkileri ile toprak özellikleri olan organik madde miktarı, pH, elektriksel iletkenlik ve nem içeriği üzerindeki etkilerinin değerlendirildiği araştırma kapsamında; biyokömür uygulamalarının bitkilerin fizyolojik direncini artırdığını ve toprak özelliklerinde olumlu gelişmeler sağladığını ortaya konuldu.

Geleneksel ocak sisteminden tek ağaç sistemine geçiş sürecinde, Corylus colurna türünün dayanıklılığına dikkat çekerek, bu tür üzerine yapılacak bilimsel araştırmalara zemin oluşturan çalışma, fındık tarımında kuraklığa dayanıklı ve sürdürülebilir üretim tekniklerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.