‘TÜM TAAHHÜTLERİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ’

Düzce’de 30 yıldır sektörde önemli projelere imza atan ve ‘globalleşme’ hedefiyle yakın zamanda merkezini İstanbul’a taşıyan Algün İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, Öncü TV’nin Gündem Özel programına konuk oldu.

Gündem Yayın: 07 Şubat 2025 - Cuma - Güncelleme: 07.02.2025 15:22:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
136 okunma
Takip EtGoogle News

Zaman zaman hakkında ortaya atılan ‘İflas etti’ iddialarını kötü niyete bağlayan ve bu dedikoduları üretenlere, “Projelerimiz sorunsuz ilerliyor, alacaklımız yok, nasıl batmışım! İşte karşınızdayım.” diye seslenen Algün, sektörde birlik-beraberlik ortamının tesis edilmesinin önemine işaret etti. Algün, “Biz, Düzce kazansın, Düzce büyüsün, Düzce gelişsin, Düzce’yi daha iyi noktalara taşıyalım ve bundan da hep beraber faydalanalım istiyoruz.” diye konuştu.  

Düzce’nin köklü inşaat firmalarından olan ve yıllardır şehrin dört bir yanında büyük projelere imza atan Algün İnşaat hakkında son dönemde ortaya atılan iddialara Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, Öncü ekranlarında dobra dobra yanıt verdi.

“Sektör olarak Düzce için omuz omuza vermeliyiz”

Öncü TV’nin ‘Gündem Özel’ programında Haber Müdürü Canan Üstüner’in sorularını yanıtlayan Algün, sektör temsilcilerine dayanışma içerisinde konut piyasasının değerini daha yükseklere taşıma çağrısı yaptı. Düzce’nin marka bir şehir olmasına rağmen hala markalaşmada arzu edilen ivmenin yakalanmamasına da değinen Algün, artan yatırımlar ve her kesimin desteğiyle bu hedefe ulaşılabileceğini ifade etti.

“Artık para kazanmayı unuttuk, verdiğimiz sözleri yerine getirmeye çalışıyoruz”

Dünyadaki ve ülkedeki gelişmelerin yansıması olarak özellikle son 1.5-2 yılda her sektör gibi inşaat sektörünün de zor bir dönemden geçtiğine parmak basan Algün, sektördeki sancılı süreci şu şekilde anlattı:

 “Son 10 yılda 50‘ye yakın proje bitirmişiz. 5 bine yakın bağımsız bölümden oluşuyor. Para kazandık desek, en azından bizim beşte biri olsa, bin tane dairemizin olması lazım. Yok böyle bir şey maalesef. Çok para kazandıran bir işmiş gibi gözüküyor, ama değil maalesef ki… Özellikle bizim gibi küçük yerlerde, dar bölgelerinde iş yapmak gerçekten çok zor. Bırakın artık para kazanmayı, hayatta kalmanın mücadelesini veriyoruz. Verdiğimiz sözleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Artık para kazanmayı unuttuk zaten Düzce için. Bu dönemde son bir iki yıldır, maliyetlerimiz de olağanüstü arttı.

“Bugüne kadar yerine getirmediğimiz bir taahhüdümüz olmadı”

Pandemiyle başlayan, peşine iflasyolist ortam, onun devamında Güneydoğu’da yaşadığımız deprem afeti, oradaki malzeme ve işçilik ihtiyacı sektörümüzde dinamikleri oldukça etkiledi. Alım gücü düştükçe, satışlarda düşüş yaşandı. Bugüne kadar yerine getirmediğimiz bir taahhüdümüz olmadı. Sektörel anlamda da gerek müşterilerimiz açısından, gerek arsa maliyetleri açısından, bunun yanında çalışanlarımız taşeronlarımız, diğer taraftan tedarikçimiz böyle beş bine yakın müşterimiz var. Bugüne kadar kimseye en ufak eksiklik yapmadık. Şu anda da bunun mücadelesini veriyoruz.”

Battı diyenlere ‘Karşınızdayım’ diye seslendi

Kendisi ve şirketi hakkında sık sık ortaya atılan ‘Şirketi battı’, ‘Projeleri yarım bıraktı’, ‘Cihat Algün Düzce’den kaçtı’ şeklindeki iddialar için ‘karalama politikası’ yorumu yapan Algün, şöyle konuştu: “Her ne kadar olumsuz dönem yaşamamış olmamıza rağmen, maliyetlerdeki ciddi artışlar, biliyorsunuz kendi bünyemizde hiç faizsiz, banka kredisiz vadelendirmeler yaparak satışlar yaptık. 300 bin liraya anlaşıp, 3 yıl vade yaptığımız oldu. Dairenin maliyeti 3,5 milyon olmuş. Son 1-2 yıldır hiçbirimizin öngöremediği maliyet artışı oldu. Sektörde daha fazla hissedildi. Afetle birlikte 10 kat artan malzeme ve işçilik kalemlerimiz var. Biz yine de yürütmeye çalışıyoruz. Hakkında ticari olarak bir şeyler söylenirse nasıl battı denir? Taahhütleri yerine getiremeyiz, projeleri iptal ederiz. Ama geriye dönük baktığımız zaman, karşınızdayım. En ufak taahhüdü yerine getiremezsek, burada olmazdık. Ne alacaklı bekler, yoktur böyle bir şey. Bunu iki sebebe bağlıyorum. Düzce’ye çok güzel katkı sunduk, projeler yaptık. Düzce’nin en iyi lokasyonlarında projeler geliştirmiş olduk. Bu da bazılarını rahatsız etmiş olabilir. Kasıtlı olmuş olabilir. İstanbul’da projeler geliştiriyoruz. Doğaldır tabii, herkesi memnun etmek olmuyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz.” cevabını verdi.

“Düzce’mizin marka değeri istediğimiz seviyede değil”

İnşaat sektöründeki rekabetin bazen yıkıcı olabileceğine dikkat çeken Algün, kendisine taş atan meslektaşlarına birlik-beraberlik elini uzattığını belirtti. Algün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, “Keşke meslektaşlarım Düzce’de 1 değil 10 tane AVM yapsa. Bizim aslında en büyük Düzce olarak sıkıntılarımızdan bir tanesi de maalesef Düzce’mizin bir marka değeri istediğimiz seviyede değil. Dışarıdan talep noktasında, çok büyük sıkıntı yaşıyoruz Düzce’yi ifade ederken, Düzce’yi anlatırken. Kaldı ki, Düzce hepimizin bildiği olağanüstü bir tabiat ve doğal güzelliğe sahip. Üniversitesiyle, sanayisiyle, ulaşım imkanlarıyla, konumuyla bambaşka bir yer, ama insanların Düzce dediği zaman aklında kalan, hiçbir şeyi yok. Dolayısıyla, oradaki insanları Düzce’ye getirip, yaptırım yapmakta da çok zorlanıyoruz. Çok büyük sıkıntı var, inşallah bu yeni projelerle, yeni yatırımlarla Düzce’nin marka değeri biraz daha artar, biraz daha yukarıya çıkar ve dışarıdan da insanlar Düzce’ye gelir. Meslektaşlarımızdan hakkımızda olumsuz algı yapan da vardır, sektörün içerisinden olan da vardır. Maalesef hepimizin karşılaşabileceği bir durum. Adamın bizimle bir ticareti vardır, tercih etmemişizdir belki bize uymamıştır, başka bir yerden ihtiyacımızı karşılamışızdır. Yüzlerce kalem mal alıyoruz, birçok insan çalıştırıyoruz, her şey iyi yolundayken güzelde, işte bir taraftan kusura bakma artık dediğimiz zaman, kötü oluyorsunuz. A firmasını tercih etmeyip, B firmasını tercih ettiğiniz zaman, yine A firması tarafından ister istemez, o da onun karakteri ile ilgili bir durum, ama maalesef bu tür durumlarla karşı karşıya kalıyoruz.” diye konuştu.

“1.5 yıl önce vadeli 300 bine sattığımız dairenin bugün bize maliyeti 4 milyon lira”

Düzce’de projeler üretirken, hem istihdamı hem de mal tedariğini yine Düzce’den sağladıklarının altını çizen Algün, “Biz Düzceliler’in kazanmasının peşindeyiz. Örneğin beton; ben çok farklı bir şekilde betonu tedarik edebilirim, santral de kurabilirim, kendim de yapabilirim, ama nedir burada Düzce hepimizin. Herkes işin bir ucundan tutsun, herkes faydalansın, herkesle paylaşalım, amaç burada pastayı büyütüp herkesle paylaşmak. Yapmak istediğimiz bu tüm çalışanlarımızın, hepsi buradan, dışarıdan da var, ama ağırlık hep Düzce, tedarikçilerimizin çoğunluğu burada, taşeronlarımız burada, müşterilerimiz burada, üretimimiz burada. Biz, Düzce kazansın, Düzce büyüsün, Düzce gelişsin, Düzce’yi daha iyi noktalara taşıyalım ve bundan da hep beraber faydalanalım istiyoruz. Piyasada inşaatla ilgili bir curcuna varmış gibi görünüyor, ama işin arkasına geldiğiniz zaman, şu anda olan işlerin çoğunluğu hep daha önceki taahhütler yerine getirilmeye çalışılıyor. Yeni projeler de çok büyük sıkıntı var, çünkü biraz önce bahsettim yani bizim şurada 1.5 yıl önce 300 bin liraya sattığımız konut, bugün 4 milyona bize maliyeti var, böyle bir durum. Biz aldığımız 300 bin lirayla bir de vadeli almışız, biz o 300 bin lirayla 4 milyon liralık işi yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bize bir şey olsa, herkes için sıkıntı olur”

 “Sektör olarak, birbirimize destek ve yardımcı olmamız lazım. Birimize bir şey olması, diğerine artı getirmez.” diyen Algün, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bir taşeronumuz, tedarikçimiz başka bir müteahhitten sıkıntıya girmiş, aynı adamdan biz de mal alıyoruz, biz de etkilenmek durumunda kalıyoruz. Allah korusun, bizim gibi bir adama bir şey olsa, kimseye bir şey kazandırmaz, herkes için sıkıntı olur. Benim binlerce müşterim var, yüzlerce tedarikçim ve taşeronum var. Allah korusun bana bir şey olduğu zaman, kimseye madalya takmazlar, herkes mağdur olur. Bu benim için böyleyse diğer iş yapan arkadaşlarımız için de geçerli. Bizim Düzceli olarak birbirimize sahip çıkmamız, destek olmamız lazım. Sektörde iş yapanlar olarak, Düzce‘de gayrimenkul alanında, acilen radikal bir eylem planı ortaya koymak lazım. Şu anda şöyle bir durum var, biz daireyi 5 milyona mal ediyoruz, 3 milyona satmaya çalışıyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum değil, bunu bir şekilde hep beraber bir dengeye oturtturup, sürdürülebilir hale getirmek lazım.  Bununla ilgili olarak, Düzce’de gayrimenkul işi yapan arkadaşları toplayarak, 1.5 yıl önce bir toplantı yapmıştım. Burada ‘Bir sıkıntı doğduğunu ve yarın satacak mal bulamayabiliriz?’ dedim. Bizim 10 liraya ürettiğimiz malı, sen ilana 5 liraya koyuyorsun bu da örnek oluyor, bu sefer biz 10 liraya da satamıyoruz. Sektör paydaşları olarak, gayrimenkul geliştiricileri, taşeronları, tedarikçileri ve satıcılar olarak, maalesef Düzce’deki piyasayı kendi kendimize bitirdik. Sektör şu anda Düzce’de sürdürülebilir değil. Ben niye Düzce’de iş yapmayayım? Benim şu anda Düzce’nin en güzel, en kıymetli yerlerinde 15-20 tane daha iş yapacak arsam ve yerlerim var. Öyle bir durum ki şu anda, 5 milyon maliyet, 3 milyona satamıyorsun.”

Öte yandan Algün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün’ün merak edilen daha birçok konu hakkında yaptığı dikkat çeken açıklamaları içeren haberler, hafta sonu da devam edecek.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.