SAHİPSİZ HAYVANLAR SORUNU İÇİN TOPLANDILAR VALİ ASLAN YAKIN TAKİPTE
Düzce’de kontrolsüz üremeye bağlı olarak sayıları giderek artan ve sürüler halinde gezerek halkı tedirgin eden sokak hayvanları sorununa yapıcı ve iyileştirici çözümler aranıyor.

İl Hayvanları Koruma Kurulu Olağanüstü Toplantısı sonrası açıklama yapan Düzce Valisi Selçuk Aslan, “Toplum düzenini sağlamak, ilgili mevzuat kapsamında hayvanların yaşam hakkını korumak ve sahipsiz hayvanlar ile ilgili sorunları çözüme kavuşturmak için yapılacak çalışmaları hep beraber yakından takip edeceğiz.” ifadesini kullandı.
Soğuk kış şartlarında yiyecek bulmakta zorlanan başıboş köpeklerin yerleşim yerleri çevresinde kalabalık gruplar halinde dolaşması vatandaşları endişelendiriyor. Sadece Düzce’nin değil ülkenin tartıştığı ve çözüm aradığı sokak hayvanları konusunda uygulamaya geçen yeni düzenlemeler ile yerel yönetimlere sahipsiz hayvanlar ile ilgili yükümlülükler verilirken, sahipli hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi hakkında da birtakım cezalar devreye sokuldu.
Yurt genelinde olduğu gibi Düzce’de de Vali Selçuk Aslan, başkanlığında düzenlenen İl Hayvanları Koruma Kurulu Olağanüstü Toplantısı’nda sahipsiz hayvanların korunması, bakımı ve rehabilitasyonu konularında yürütülen çalışmalar değerlendirildi.
“Hayvan haklarını korumak sadece insani bir sorumluluk değil aynı zamanda kanuni bir zorunluluk”
Toplantı sonrası yaptığı görüntülü basın açıklamasında önemli konulara değinen Vali Aslan, insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik tedbirler alınacağını aktardı.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerin 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Vali Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yine bu doğrultuda hazırlanan Hayvanları Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği de 13 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu kapsamda 5199 sayılı Hayvanları Korumak Kanunu uyarınca İl Hayvanları Koruma Kurulu Olağanüstü Toplantısı’nı gerçekleştirdik. Hayvan haklarını korumanın sadece insani bir sorumluluk değil aynı zamanda kanuni bir zorunluluk olduğunu hatırlatarak sahipsiz hayvanların korunması, bakımı ve rehabilitasyonu konusunda kurumlar arası iş birliğinin önemi üzerinde durduğumuz toplantımızda, ayrıca toplumun bilinçlendirilmesi ve sahiplendirilmenin teşvik edilmesi, mevcut yerel hayvan koruma görevlilerinin kimlik kartlarının iptal süreci, sahipsiz hayvanların toplanması ve bakım evlerinde barındırılması ile kontrolsüz üremelerinin önlenmesi, rehabilitasyon süreçleri tamamlanmış dahi olsa toplanan sahipsiz hayvanların bakım evi dışında herhangi bir yere terk edilmemesi veya geri bırakılmaması değerlendirdiğimiz konular olmuştur. Kaçak üretim ve satışın önlenmesi gibi pek çok konuyu detaylı bir şekilde ele aldık. Toplum düzenini sağlamak, ilgili mevzuat kapsamında hayvanların yaşam hakkını korumak ve sahipsiz hayvanlar ile ilgili sorunları çözüme kavuşturmak için yapılacak çalışmaları hep beraber yakından takip edeceğiz.”