PAZARIN TADI-TUZU KAÇTI

Sebze-meyve fiyatlarının ateşi düşmüyor. Fiyatların sürekli artması, satışları düşen esnafı da ekonomiye bağlı alım gücü düşen vatandaşı da mutsuz ediyor.

Gündem Yayın: 13 Temmuz 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 13.07.2024 14:47:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
559 okunma
Takip EtGoogle News

Aziziye Pazaryeri’nde cep yakan fiyatlar konusunda görüşlerini iletenler, pahalılığı, ekonomiye ve aracılara bağladı. Alışveriş poşetlerinin kilo kilo dolduğu günlere özlem duyan vatandaşlar, fiyatların düşmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

Son aylarda sebze ve meyve fiyatlarındaki durdurulamayan artış, pazarın tadını-tuzunu kaçırdı. Aziziye Pazaryeri’nde vatandaşa ve esnafa mikrofon uzatan haber ekibimiz, fiyatlardan memnun olup, olmadıklarını sordu. İşte konuya dair görüşler:

“Esnafları ziyaret edip etiketleri görsün, kürsüde bağırsın”

Pazarcı Ömer Becit: Piyasada anormal şekilde durgunluk var. Ekonomiye bağlıyorum. ‘Düzelme olacak.’ dediler. Düzelme olmadı. Devletten zamlara müdahale istiyoruz. Pazarda alışveriş de düşük. Bu sezon böyle gider diye düşünüyorum. Pahalılık tamamen ekonomiden kaynaklı. Marketlerde de var. Sokakta çöp tenekelerinden bir şeyler alan insanları görüyoruz. Buradan ezik biberleri götüren insanlar görüyoruz. Ekonomi çok bozuk. 5 kilo şeker alırken 1 kilo şeker alabiliyorum. Pandemiden önce 3-5 kilo olarak satarken şimdi 250 gr. alıyorlar. Yarım alıyorlar karpuzu. Üzümü bir salkım alıyor. Şeftali 3 tane alıyor. Kilosu 50 lira. Düzce’nin milletvekilleri var. Ercan Öztürk, Ayşe Keşir. Onları sahaya davet ediyoruz, bir görsünler. Esnafları ziyaret edip etiketleri görsün, kürsüde bağırsın.

“1 kilo alanlar yarım kilo alabiliyor”

Üretici Ergül Candan: Fiyatlar yüksek, her şey pahalı. Alamıyoruz. Zamlardan dolayı. Bir düzene girmesini istiyoruz. Ama mazot düşmeyince hiçbir şey düşmez ki. 1 kilo alanlar yarım kilo alabiliyor. Çok alışveriş olmuyor. Bizim için de zor, mağdur insanlarımız da var.

“Bazı yerde 50 lira bazı yerde 30 lira”

Aydın Uzun: Haftalık alışveriş en fazla 500 lira yapabiliyorum. Fiyatlar yaz ayı olmasına rağmen çok yüksek. Asgari ücretin üstünde çalışıyorum, asgari ücrete çalışana Allah kolaylık versin. Biraz pazarcılardan da kaynaklı. Bazı yerde 50 lira bazı yerde 30 lira. Yüzde 80 alamıyorum. Mecbur olduğum şeyleri alıyorum. Diğerlerini idareli alıyorum.

“Vatandaş olarak idare etmeye çalışıyoruz”

Emine Korkmaz: Fiyatları biraz yüksek buluyorum. Ben tek yaşadığım için sık sık alışveriş yapmıyorum. Bütçemize göre, eskiye göre yüksek fiyatlar. Vatandaş olarak idare etmeye çalışıyoruz. 1 kilo aldığımda tek çeşit alıyorum.

“Bu bütçeye göre fiyatlar iyi”

Pazarcı Emrah Arda: Allah’a hamdolsun işlerimiz iyi. Valla zam yapılmadı. Bu bütçeye göre fiyatlar iyi. Eski 10 lira oldu şimdi 100 lira. Değişen bir şey yok. Çalışana Allah veriyor.

“Pahalılıkta komisyonun da çok etkisi var”

Çiğdem Koz: Pazardaki fiyatlar mevsimine göre çok pahalı. 150 lira fasulye mi olur? Başka giderlerimizden kısıyoruz mecburen yapıyoruz alışveriş. Eskiden çok ucuzdu ki. İlk emekli olduğumda 4 bin 500 lira alıyordum. Her şeyi alıyordum. Pahalılıkta komisyonun da çok etkisi var. Aracılar çok yiyor.

“Pahalılık üretimle alakalı olabilir”

Kaynaşlı Çatalçam Muhtarı Sami Tunç: Fiyatlar yüksek, alım gücünde sıkıntı var. Gezdim baya bir vatandaş sadece gezip geçiyor. Haftada bazen 500 bazen bin lira. Aşamıyoruz. Tabii eskiye göre daha az. İyiye doğru gider inşallah. Pahalılık üretimle alakalı olabilir. Gübre ilaç vs. Denetim yeterli değil. Arazilerini ekmeyen de var. İnşallah sorunlar biter.

“Evdeki hesabı çarşıya uyduramıyoruz”

Bir vatandaş: Fiyatlar aldı başını gidiyor. Evdeki hesabı çarşıya uyduramıyoruz. 800’den aşağıya pazara gelmemek lazım. Hayat pahalı. Satan da alan da haklı. Eskiye göre farklı. Yarı yarıya düşürmek zorunda kalıyoruz. Zorunlu olduklarımızı alıp diğerlerini erteliyoruz. Alım gücünün arttığı söylense de bize yansımıyor.

“Stokçuluk her yerde var”

Ahmet Arslan: Satışlar iyi. Fiyatlar ucuz patates, soğan 12.5 lira. Vatandaş da memnun herkes 12,5 lirayı verir. Hasat zamanı şuan 1 kilo domates 15 lira, karpuz 10 lira. Abartı fiyat değil. Akaryakıt fiyatları çok yüksek, ona endeksli. Süresini tahmin edemeyiz. Depolara girerse 10 liraya soğan da patates de yedirmezler. Stokçuluk her yerde var. Ürünü bekletmen lazım. Her gün bir ürünü tedarik edemezsiniz. Dünyada bu var.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.