ÖĞRENCİ PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Düzce Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi tarafından Dîvânu Lugâti’t Türk’ün 950. Yıl Dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen Öğrenci Paneli Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele; Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, fakülte akademisyenleri ile öğrenciler katılım sağladı.
Programın moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybüke Betül Doğan, UNESCO’nun 2024 yılını Dîvânu Lugâti’t Türk Yılı ilan etmesi ve Kaşgarlı Mahmut’un önemli eserinin değerini yaşatmaya devam etmek amacıyla etkinliğin gerçekleştirildiğini ifade etti.
Paneli ilk konuşmacısı Yaren Çelik, “Dîvânu Lugâti’t Türk’in Diyalektoloji Unsurları” başlıklı panelinde türk lehçeleri ve lehçe unsurlarına değinerek Türk lehçelerinin çok fazla farklılıkları olmadığını bazı harflerin değişmesiyle lehçelerin ortaya çıktığını anlattı.
Dîvânu Lugâti’t Türk’ün yazılış sürecini anlattı
Panelin ikinci konuşmacısı Nisanur Haldızoğlu, Dîvânu Lugâti’t Türk’ün yazılış sürecine değinerek başladığı konuşmasına Kaşgarlı Mahmut’un eserinde betimlediği Orta Asya Türk Dünya Haritası hakkında bilgi vererek devam etti. Kaşgarlı Mahmut’un yalnızca Türkler’in yaşadığı bölgeyi betimlemediğini aynı zamanda Türk boylarının her birini ve yaşadığı coğrafyayı ayrıntılarıyla ele aldığını söyleyen Nisanur Haldızoğlu, Kaşgarlı Mahmut’un aynı zamanda Japonya’yı dünya haritasında ilk betimleyen kişi olduğunu belirtti. Panelin diğer konuşmacısı Abdullah Esener “Dîvânu Lugâti’t Türk’te Etnonimler” başlıklı panelinde Türklerin kurduğu birçok boy ve bölükler hakkında detaylı bilgiler sundu.
Dîvânu Lugâti’t Türk’te halk sağlığı
Panelin bir diğer konuşmacısı Ecre Çarıkçı ise halk hekimliğinin tanımını yaparak başladığı konuşmasında Dîvânu Lugâti’t Türk’te yer alan halk sağlığı ile ilgili kavramları açıklayarak devam etti. Büyüsel ve gerçekçi nitelik taşıyan halk ilaçları, korunma ve sağaltma yöntemlerinin de var olduğunu anlatan Çarıkçı, Dîvânu Lugâti’t’ Türk’te geçen sıgun otu, sunu, yandak tiken gibi bitkisel tedavi gösteren şifalı otlara ve hastalık ile ilgili terimlere değindi.
“Türk toplumundaki önemini gösteriyor”
Panelin son konuşmacısı Bahar Sıla Leke “Dîvânu Lugâti’t Türk’te Akrabalık Adları” başlıklı konuşmasında, akrabalık terimlerinin eserde yalnızca bireyler arasındaki bağları değil aynı zamanda toplumdaki hiyerarşik yapıyı da yansıttığını ifade etti. Kaşgarlı Mahmut’un bu terimleri hem Türk boyları arasında nasıl kullanıldığını hem de fonetik farklılıkları ele aldığını detaylı bir şekilde açıklayan Bahar Sıla Leke, Dîvânu Lugâti’t Türk’ün akrabalık ilişkilerinin Türk toplumundaki önemini göstermesi bakımdan önemli olduğuna dikkat çekti.
Etkinlik; konuşmaların ardından teşekkür belgelerinin öğrencilere takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
Düzce Üniversitesi’nden TÜSEB Proje Yazma Atölyesi
Öte yandan Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanlığı tarafından düzenlenen “TÜSEB Proje Yazma Atölyesi” Rektörlük Çalıştay Salonu’nda gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılışında konuşan Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanı Prof. Dr. Emine Tekin, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) çağrılarına başvuruların, ön başvuru ve kapsamlı başvuru şeklinde iki aşamalı olarak yapıldığını belirterek sözlerine başladı. Programda TÜSEB çağrıları hakkında detaylı bilgilerin paylaşılacağını ifade eden Prof. Dr. Emine Tekin, çalıştayın öğrencilere ve araştırmacılara faydalı olacağını vurguladı.
Programa konuşmacı olarak katılan Düzce Üniversitesi Araştırma Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gülgün Çakmak Arslan, Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanlığı’nın sunduğu hizmetlerden bahsederek sunumuna başladı. Daha sonra proje yazma konusuna değinen Doç. Dr. Gülgün Çakmak Arslan, proje fikrinin, net bir soruna çözüm getirmesi, özgünlük, inovasyon düzeyi ve yaygın etkisinin yüksek olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Proje önerisi hazırlık aşamalarından söz eden Arslan; başlık, proje özeti, anahtar kelimeler, özgün değer, yaygın etki, projenin amacı, yöntem, proje yönetimi, ekip ve ekipman ile araştırma olanakları başlıkları altında bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
DÜSEB hakkında da genel bilgiler aktaran Doç. Dr. Gülgün Çakmak Arslan, A1 – lisans öğrencilerine ve A4 – akademisyenlere yönelik açılan TÜSEB proje çağrılarında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili yol gösterici açıklamalarda bulundu.
Programın son bölümündeyse katılımcılar, TÜSEB proje çağrıları ön başvurularına yönelik örnek uygulamalar gerçekleştirerek proje pratiği kazandı.