dini sohbet sohbet dini chat cinsel sohbet emlak seviye 5 su böreği sipariş galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı dijital pazarlama ajansı oyun haberleri İstanbul evden eve nakliyat ankara güneş enerjisi kurumsal web hizmetleri

MÜHENDİSLER ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından öğrencilere yönelik düzenlenen “Orman Mühendisleri Odası Öğrencilerle Buluşuyor” etkinliği Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Gündem Yayın: 12 Ekim 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 12.10.2024 11:56:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
183 okunma
Takip EtGoogle News

Programa; Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Yılmaz Türk ve Doç. Dr. Halil İbrahim Şahin, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağlarken; Orman Mühendisleri Odası(OMO) Kurucu Üyesi Orman Yüksek Mühendisi İsmail Hakkı Güney ve Orman Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Orman Mühendisi Vedat Dilaver, konuşmacı olarak etkinlikte yer aldı.

“Orman Mühendisleri Odası rehberliğinde 2006 yılında kanun çıkarıldı”

Programda konuşan Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, mezun ve mensuplar için hem kamu hem de özel sektörde sağlanan teknik ve hukuki altyapı ile çeşitli faaliyetlerde bulunan Orman Mühendisleri Odası’na teşekkür ederek “Bugün birçok mühendisler için herhangi bir kanuni düzenleme olmamasına rağmen bizlerin; orman mühendisleri, orman endüstri mühendisleri ve ağaç işleri mühendisleri için Orman Mühendisleri Odası rehberliğinde 2006 yılında kanun çıkarıldı.” dedi.

“Ormancılık teşkilatı için çalışıyoruz”

Panelin ilk konuşmacısı OMO Kurucu Üyesi Orman Yüksek Mühendisi İsmail Hakkı Güney, geçmişten günümüze tarih boyunca ağaç kavramının insan yaşamı ve toplum üzerindeki etkisine vurgu yaparak konuşmasına başladı. 1954 yılında kurulan ve o günden bu yana dünya ormancılığına, ülke ormancılığına ve ormancılık teşkilatı için çalıştıklarını söyleyen Orman Yüksek Mühendisi İsmail Hakkı Güney, Orman Mühendisleri Odası’nın kuruluşu, amaçları ve hizmetlerinden de bahsetti. Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin üyeleri olduğunu ifade eden Güney, özellikle özel sektörde çalışmak isteyen orman mühendisleri için orman yangınları ile mücadele, ağaçlandırma, ormanların hava kirliliği, orman ürünleri üretim ve pazarlaması ile ilgili uzmanlık eğitimleri verildiğini açıkladı. Orman Mühendisleri Odası’nın çeşitli faaliyetleri hakkında bilgi veren Orman Yüksek Mühendisi İsmail Hakkı Güney, “Türkiye olarak ormancılıkta elde ettiğimiz tecrübeleri danışmanlık olarak yurt dışına pazarlayabilecek seviyeye geldik. Bunun çalışmaları da sürüyor. Önümüzdeki dönemlerde bunun sonuçlarını umarım görebiliriz.” dedi.

“Öğrencilerin istihdamı için çalışıyoruz”

Panelin diğer konuşmacısı OMO Sakarya Şube Başkanı Orman Mühendisi Vedat Dilaver ise 70 yıldır orman mühendisleri için önemli faaliyet ve çalışmalar yapıldığını dile getirdiği konuşmasında öğrencileri Orman Mühendisleri Odası’nı takip etmeleri konusunda tavsiyede bulundu. Öğrencilik döneminde de odaya ücretsiz bir şekilde üye olunabileceğinin altını çizen Dilaver, öğrencilerin istihdamı ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Panel, öğrencilerin merak ettikleri sorularının yanıtlandığı soru cevap bölümünün ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Orman Fakültesi Konferanslar Serisi’nin 77.’si düzenlendi

Öte yandan Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Orman Fakültesi Konferanslar Serisi kapsamında düzenlenen “Orman Yangınlarında Ortaya Çıkan Gazların Atmosferik Konsantrasyonunun Modellenmesi” başlıklı panel Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Taşpınar’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele; Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Yılmaz Türk ve Doç. Dr. Halil İbrahim Şahin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşması yapan Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, Orman Fakültesi Konferanslar Serisi’nin 77.sinin düzenlendiğini belirterek programın verimli geçmesini diledi. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Taşpınar konuşmasında, gerçekleştirdikleri modellemede Milas ve Manavgat orman yangınları kapsamında çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Orman yangınlarında çok çevresel etkiler olduğu için bu çalışmayı gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Fatih Taşpınar, konuşmasında modellemenin; problemi, materyal ve metodları, bulguları ve sonuçları hakkında bilgiler paylaştı.

Yangınları; “İster insan etkisiyle ister doğal etkenlerle gerçekleşsin atmosfere çok ciddi gaz kirliliği yüklenin verildiği olaylardır.” şeklinde tanımlayan Prof. Dr. Taşpınar, “Bu çalışma Sentinel-5P uydu görüntüsü verilerinin ve yer seviyesi verilerinin birlikte kullanılmasının orman yangını alanları üzerindeki zararlı gazların emisyonlarının çevresel açıdan değerlendirilmesinde uygun bir yol olduğu ve insan sağlığının korunmasındaki bir uygulaması gösterilmiştir. Yer seviyesi hava kirletici emisyon tahminlerinden elde edilen sonuçlar ve istatiksel değerler, uydu verilerinin işlenmesindeki yaklaşımımızın çevresel değerlendirmeler için oldukça yararlı olabileceğini göstermiştir.” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.