HAYVAN SATICISI ADAK: “DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GELSİN 100 HAYVAN BAĞIŞLAYACAĞIZ”

Kurban Bayramı’na çok az kalmışken Konsopa Haber ekibi bayram telaşını yerinde görmek amacıyla Düzce Belediyesi Hayvan Pazarı’na gitti. Satıcılar geçen yıla göre hayvan satışlarının düştüğünü belirtti. Daha çok büyükbaş hayvanın tercih edildiğini...

Gündem Yayın: 29 May 2025 - Thursday - Güncelleme: 29.05.2025 15:12:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
85 okunma
Takip EtGoogle News

Kurban Bayramı’na çok az kalmışken Konsopa Haber ekibi bayram telaşını yerinde görmek amacıyla Düzce Belediyesi Hayvan Pazarı’na gitti. Satıcılar geçen yıla göre hayvan satışlarının düştüğünü belirtti. Daha çok büyükbaş hayvanın tercih edildiğini belirten satıcılar, uygun olmasından dolayı vatandaşların bunu tercih ettiğini söyledi.

2025 Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, Türkiye genelinde olduğu gibi Düzce’de de kurbanlık satışları durgun ilerliyor. Hayvan pazarındaki satıcılar, sürecin durağan ilerlediğini belirtirken alıcılar da cebine uygun kurbanlık bulamadıklarını dile getirdi.

İşte hem alıcıların gözünden hem satıcıların gözünden hayvan pazarı;

“Büyükbaş hayvan alıyorlar”

Satıcı Cemil Altun: “Çok güzel satışlar. 30 yıldır bu işi yapıyorum ilk defa böyle güzel hayvan satıldı. Ortalama fiyatlar büyükbaş hayvanda 220- 230 bin lira. 7 hisse giriyorlar. 32-33 lira düşüyor. Bakım biraz sıkıntılı. Yem pahalı çünkü. Yem 700 bin lira. Arpa ve silaj da öyle. Saman desen 5,5 bin lira. Bizim doğuda bin lira. Ne fark ediyor merak ediyorum. Nakliye ucuz, normal. Büyükbaş hayvan alıyorlar. Çünkü küçükbaş hayvanlar daha uyguna geliyor.”

“Kulağına, boynuzlarına dikkat etmemiz lazım”

Alıcı Tevfik Kaya: “Sorucuyum. Yaşına dikkat ediyorum. Ayaklarına, gözüne, kulağına, boynuzlarına dikkat etmemiz lazım. Kimisi küçükbaş kimisi büyükbaş hayvan alır. Geçen yılla aynı fiyatlar. Çoğunlukla hisseli giriyorlar.”

“Biz de bırakmayı düşünüyoruz”

Bir başka satıcı: “Yıllardır bu işi yapıyorum. Piyasayı sorarsanız düşük kesim fiyatına gidiyor. Yem aldı başını gidiyor, pahalı. Biz de bırakmayı düşünüyoruz. Yüksek maliyetli yem olsun saman olsun. Büyükbaş hayvanı ortalama 150-200 bin liraya satıyoruz. 7 hisse için giriyorlar genelde. Büyükbaş daha çok tercih ediliyor, ucuz olduğundan daha çok et düştüğü için. Devamlı veteriner çağırıyoruz. İğnelerini vurduruyoruz.”

“Piyasa düşmeyecek”

Mehmet Adak: “Fırsatçılar bekliyor hayvan pazarlarında. Piyasa düşmeyecek. Yem 850 bin lira, kepek 700, saman 5,5 bin lira. Bir çoban olmuş 50 bin lira. Millet de fırsat bekliyor. Bu mal düşecek sanıyorlar. Bu mal satılacak. Hepimiz mağdur durumdayız. Ödeme yapamıyoruz. 250 hayvan sattık. Diyanet Başkanı var ya gelsin ona 100 tane hayvanı bağış vereceğiz. 6 bin lira hisse koyduğun zaman bu millet mala bakınca nasıl çıkacak işin içinden? Çiftçi işini bitirdiler. Binlerce insan mağdur durumda. Yetkililerden istediğimiz yem, saman düşsün, silaj düşsün. Mazot da düşsün o zaman hayvan olsun 5 bin lira. Afrika’ya para gönderinceye kadar millete dağıtsın. Halimiz ne olacak?”

Bir başka satıcı, Ramazan’da yemin 600 lira olduğunu şu anda ise 750 lira olduğunu söyledi. Satıcı, ‘Kime ne diyeceğimizi şaşırdık?’ diye konuştu.

Bıçakçı: “Satışlar çok iyi değil. Geçen yıla göre sakin. Fiyatlara zam yok. Bıçağın çeşidine göre değişiyor. 300-500 lira. Vatandaş kan ağlıyor. Alıcı yok. Daha sıklaşmaz.”

“Satışlar beklenenin altında”

Saman satan Hüseyin Bolulu: “Samanlar 180 lira, 130 lira. Satışlar beklenenin altında. Geçen yıla göre de altında. Bayramdan sonra belki satışlar artar.”

“Geçen yıla göre yüzde 80 azalış var”

Saman satıcısı: Fiyatlar yüksek, maliyet yüksek. Alışı 150 lira, nakliyesi, masrafı 200’e veriyoruz. Ne biz kazanıyoruz ne de çiftçi yediriyor. Alıcı yok. Geçen yıla göre yüzde 80 azalış var. Çiftçi bunu yediremedikten sonra bize de zarar.

Haber: Tuğba AKSOY

Kameraman: Tuncay TÜRKGÜLÜ

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.