DÜ’DEN ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ
Düzce Üniversitesi ve Slovenya Maribor Üniversitesi, TÜBİTAK destekli projede küresel ısınmanın bal arıları üzerindeki etkilerini araştırıyor. Ultraviyole ışınlarının arıların davranışsal ve genetik yapıları üzerindeki etkileri yapay zeka destekli...

Düzce Üniversitesi ve Slovenya Maribor Üniversitesi, TÜBİTAK destekli projede küresel ısınmanın bal arıları üzerindeki etkilerini araştırıyor. Ultraviyole ışınlarının arıların davranışsal ve genetik yapıları üzerindeki etkileri yapay zeka destekli sistemlerle inceleniyor. İlk bulgular, Anadolu arı ırkının UVB ışınlarına karşı dirençli olduğunu ortaya koydu.
TÜBİTAK projesi kapsamında Düzce Üniversitesi ve Slovenya Maribor Üniversitesi iş birliği ile küresel ısınmanın bal arıları üzerine etkisi araştırılıyor.
Düzce Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, “1071-Effects of UV-B Radiation on Behavior and Physiology of Different Honey Bee (Apis mellifera L.) Subspecies” isimli araştırma projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık görüldü. Türkiye’den Düzce Üniversitesi, Slovenya’dan Maribor Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen projede Türkiye ayağı Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, Slovenya ayağı ise Prof. Dr. Ales Gregorc tarafından yürütülecek.
Arıcılığın Geleceği İçin İki Ülke İş Birliği
Küresel ısınma ve iklim değişimi sürdürülebilir arıcılığı etkileyen önemli sorunlardan biri olarak görülüyor. Bu sorun yalnızca Türkiye için değil, aynı zamanda tüm dünyanın problemi olarak gündemdeki yerini koruyor. Bu kapsamda küresel ısınmanın bal arıları üzerine etkisinin araştırılması için iki ülkenin iş birliği yapması kararlaştırıldı.
Çalışmanın Amacı
Projeyle ilgili görüşlerini dile getiren Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Uzun vadede küresel ısınma ile birlikte ozon tabası zarar görecek, bunula birlikte ultraviyole ışınları yeryüzüne ulaşabilecektir. Laboratuvar ölçeğinde bu senaryo oluşturularak farklı arı ırklarının bu durumdan davranışsal olarak nasıl etkilendiği yapay zeka destekli görüntü işleme sistemiyle ortaya konacaktır. Aynı zamanda küresel ısınmaya bağlı yeryüzüne ulaşacak ultraviyole ışınlarının genetik ve oksidatif stres parametreleri bakımından etkileri de belirlenecektir.” ifadelerini kullandı.
Projenin İlk Etap Çalışmaları Tamamlandı
Projenin ilk etap çalışmalarının tamamlandığını ve Anadolu bal arısı üzerindeki etkilerinin ortaya konduğunu belirten Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Projede Türkiye’de bulunan beş ayrı arı ırkının ve Slovenya arı ırkının küresel ısınma karşısında sergileyeceği farklılık belirlenecek ve hangi ırkın daha dayanıklı olduğu ortaya konacak. Şimdiye kadar olan süreçte Anadolu bal arısı çalışıldı ve sonuçlar alındı. Kısa vadede küresel ısınma senaryosunda arılar için korkulacak bir durum olmadığı ortaya kondu. Anadolu arı ırkı (A. m. anatoliaca) ultraviyole ışınlarına karşı adaptasyon sağlıyor ve zarar görmüyor. Türkiye’nin yerli ırkı UVB ışınlarının zararlı etkilerine karşı dayanıklı çıktı. Bundan sonraki süreçte farklı arı ırkları üzerindeki etkiler ve aynı zamanda arı hastalık ve zararlıları üzerindeki etkiler de ortaya konacak. Küresel ısınmanın arı ırklarına etkisi Türkiye’de, arı hastalıkları üzerindeki etkisi Slovenya’da çalışılacak.” şeklinde konuştu.