DR. YILMAZ’DAN MANTAR ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARI

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyarmak amacıyla açıklamalarda bulundu.

Sağlık Yayın: 12 Nisan 2025 - Cumartesi - Güncelleme: 12.04.2025 14:17:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
50 okunma
Takip EtGoogle News

İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz ülke genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde ve tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında da artış olabileceğini belirtti.

İl Müdürü Yılmaz, Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebileceğini, Türkiye’de doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve vatandaşın da bu mantarlara çokça rağbet ettiğini belirtti.

Yılmaz, “Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Belirtiler

Mantar zehirlenmelerinin belirtilerinden bahseden Dr. Yılmaz, “Zehirlenme belirtileri olarak mantarda bulunan zahirin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabiliyor ve çeşitlilik gösterebiliyor. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor” ifadelerini kullandı.

Mantar zehirlenmeleri çok basit bir şekilde önlenebilir

Dr. Yılmaz zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek nitelikte olduğunu, bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup, zehirlenmenin engellenmesindeki tek çarenin de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle tüketmemeleri,  doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

“Mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli”

Mantar alırken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bilgi veren Yılmaz, “Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir” ifadelerine yer verdi

Dr. Yılmaz son olarak,  “Ulusal Zehir Danışma Merkezi zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunmaktadır, ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaşlar 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabilirler” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.