DÖNÜŞEBİLENLERİN ÇAĞI TEMALI PROGRAM DÜZENLENDİ

“Dönüşebilenlerin Çağı: Gelecek, Yaratıcılık, Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme” başlıklı konferans, Düzce Üniversitesi tarafından yapıldı. Programda çağdaş düşünürlerin görüşleri ışığında bu becerilerin bireylere nasıl kazandırılabileceği ele alındı.

Gündem Yayın: 01 Mayıs 2025 - Perşembe - Güncelleme: 01.05.2025 14:50:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
44 okunma
Takip EtGoogle News

Düzce Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre;

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Öğrenci Dekanlığı iş birliğiyle düzenlenen “Dönüşebilenlerin Çağı: Gelecek, Yaratıcılık, Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme” başlıklı konferans, Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansta, değişimin ve dönüşümün hız kazandığı bir çağda, nitelikli bilginin önemi üzerinde duruldu. Yaratıcı düşünme, eleştirel bakış açısı geliştirme ve etkili problem çözme becerilerinin bireysel ve toplumsal gelişimde belirleyici rol oynadığı fikri etrafında şekillendi. Etkinlikte ayrıca, çağdaş düşünürlerin görüşleri ışığında bu becerilerin bireylere nasıl kazandırılabileceği ele alındı.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Kalaycı ve Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahriye Hayırsever’in davetli olduğu programda, Tim Brown’un ortaya koyduğu T-Tipi insan yaklaşımı da önemli bir yer tuttu. Bu bağlamda, günümüzün ideal bireyinin yalnızca bir disiplinde derin bilgiye sahip değil, aynı zamanda farklı disiplinlerle etkili biçimde iletişim kurabilen, esnek ve iş birlikçi bir yapıya sahip olması gerektiği vurgulandı. Konferans boyunca, yaratıcı ve eleştirel düşünmenin, bireyin bu T-Tipi yapısını güçlendirdiği fikri sıkça dile getirildi.

Etkinlikte ayrıca Richard Florida’nın Yaratıcı Sermaye Kuramı çerçevesinde, bireysel yaratıcılığın yalnızca kişisel gelişime değil, yaşanılan bölgenin kültürel ve ekonomik kalkınmasına da katkı sunduğu belirtildi. Bu bağlamda, kültürel üretimin bölgesel kalkınmadaki yeri somut bir örnekle vurgulandı. Düzce’de Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Sanatçı Tanıtma Kartı sahibi bağlama yapımı ustası Canan Horuz, konferansa davetli olarak katılarak kendi sanat yolculuğunu ve el emeğiyle ürettiği bağlamaların kültürel değerini paylaştı. Bağlama yapım sürecine dair verdiği bilgiler, geleneksel sanatların hem estetik hem de ekonomik açıdan yaratıcı sermayeye nasıl dönüştüğünün canlı bir örneği oldu.

Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri, lisans ve lisansüstü öğrencileri ile Düzce TED Koleji öğretmen ve öğrencilerinin ilgi gösterdiği konferansta, konuşmacılar günümüz eğitim sisteminin şu sorulara odaklanması gerektiği görüşünde birleşti: “Bu özelliklere sahip bireyleri nasıl yetiştirebiliriz?” ve “Onları yetiştiren eğitimcileri nasıl daha donanımlı hale getirebiliriz?” Konferans, bu sorular çerçevesinde eğitim sistemine yönelik eleştirel bir bakış geliştirilmesine de katkı sağladı.

“Dönüşebilenlerin Çağı” temalı etkinlik, Düzce Üniversitesi’nin yaratıcılık, çok yönlülük ve kültürel değerleri destekleyen eğitim vizyonuna önemli katkılar sundu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.