AKÇAKOCA KABUĞUNU KIRIYOR

Düzce ilinin Akçakoca ilçesinin sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel yönleri üzerine 18-19.04.2025 tarihinde Düzce Üniversitesi Akçakoca Kampüsü’nde kapsamlı bir akademik çalıştay başladı.

Gündem Yayın: 18 Nisan 2025 - Cuma - Güncelleme: 18.04.2025 14:39:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
38 okunma
Takip EtGoogle News

Düzce Üniversitesi Akçakoca Siyasal Bilimler Fakültesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Üniversite Rektörü Prof Dr. Nedim Sözbir, Ak Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, Akçakoca Kaymakamı Deniz Pişkin, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Akçakoca TSO Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, parti teşkilatları ve yönetim kurulu üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri ve çok sayıda Sivil Toplum kuruluşu ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay, açılış konuşmasını Akçakoca Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öznur Bozkurt yaptı.

Bozkurt, ‘’Bugün burada Karadeniz’in incisi, tarihi, kültürü ile ön plana çıkan Akçakoca’yı tüm yönleriyle ele almak, ilçemizin potansiyelini daha iyi değerlendirmek ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Akçakoca sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi mirası, ekonomik dinamikleri ve turizm potansiyeli ile hem bölgesel hem de ulusal ölçekte önemli bir yere sahip. Osmanlı’dan günümüze uzanan tarihi dokusu, fındık üretimi ile ekonomiye olan katkısı, Karadeniz kıyısındaki eşsiz konumu ilçemizi çok yönlü bir incelemenin odağı haline getirmektedir. Bu sempozyumda tarım, sanayi, kültür, turizm, eğitim ve çevre gibi farklı alanlarda ilçemizi derinlemesine değerlendirecek akademik çalışmalar, saha verileri ve uzman görüşleri ışığında Akçakoca’nın geleceğine yönelik çözüm önerileri geliştireceğiz. Bu bağlamda yerel yönetimler, akademisyenler, iş insanları ve STK’ler ile işbirliği içinde hareket etmenin önemini vurgulamak istiyorum. Sempozyumun sadece bilimsel bir etkinlik olmasının ötesinde Akçakoca için bir yol haritası oluşturmasını ve somut adımlara zemin hazırlamasını temenni ediyorum. Burada sunulacak bildiriler, yapılacak tartışmalar, ortaya konulacak projeler ilçemizin ekonomik kalkınmasına ve Turizm’de bir marka olmasına önemli katkılar sunacaktır.dedi.

Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, ‘’Sayın Kaymakamımızın önderliğinde aylardan beri sizi burada nasıl daha iyi ağırlarız ve misafirperverlik gösteririz diye çalışıyoruz. Güzel Akçakocamızda sizi ağırlarken eksiklerimiz olabilir. Bu projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.’’ şeklinde konuştu.

Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, ‘’Sempozyum için epeydir çalışıyoruz. Hocamızın öncülüğünde çok önemsiyoruz. Akçakoca hep ilklerin yaşandığı bir kent oldu. Turizmin ilk başladığı kent. Turizm Bakanlığı yokken ilk sivil toplum örgütü Akçakoca turizm derneği kurulmuş. Denizden doğalgaz çıkarılan ilk kent. Bu kentte her şey var. Balığımız, fındığımız, organik ürünlerimiz, tarihi çarşımız var. Mağaramız, şelalelerimiz, kalemiz, plajlarımız var. Bunları toparlayıp hedeflerimiz belirleyip kabuğumuzu bir türlü kıramıyoruz. Kabuğumuzu kırmamız lazım. Akçakoca’nın bir kimliği olsun diye düşündük. Hedefimiz sakin şehir olması. Burada yaşayan bizlerin mutlu olmasını sağlamak istiyoruz. Akçakoca’yı bir organik havza haline getirmek istiyoruz.  Yediğiniz içtiğiniz her şeyin organik olmasını istiyoruz. Her şeyin altında bilim yoksa eksik hissediyoruz. Akçakoca’mızın yol haritasını geleceğini kurmak istiyoruz’ ’dedi.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, ‘’Akçakocamız doğal zenginlikleriyle, kültürel zenginlikleriyle bölgemizin en güçlü unsurlarından birisi. Bu sempozyum bu değerlerini anlatmak amaçlı değil gelecek için değerlendirmek için imkan sunacaktır. Akademi yalnızca görevden değil bilgiyi toplayan, çözüm üreten, kalkınmayı destekleyen bir yapıdır. Amacımız Akçakocamızın kalkınmasını tanınmasını sağlamak. Organize sanayide de gerekli bölümleri açmak da istiyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, ‘’Bugün burası Akçakoca için çok güzel bir gün. Akçakoca hem tarihiyle hem de sahip olduğu doğal zenginlikleriyle hem insan kaynağıyla kabuğunu kırabilecek potansiyele sahip. Tarım turizme, turizm sanayiye, sanayi diğerlerine zarar vermeden nasıl bir ekosistem kurulacak. Bunun yol haritasının çıkmasını umut ediyoruz. Akçakocamızı hep birlikte el birliğiyle hak ettiği yere taşıyacağımıza inanıyorum.’’ diye konuştu.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, ’’Önümüzdeki 50 yıl Düzce tarımda, turizmde, sanayide hangi istikamette gitmeli tartıştık. Tarım dediğimiz zaman Akçakoca’da fındık. Akçakoca bir turizm memleketi. Eskiden Antalya yokken Akçakoca vardı. Turizm yatırımlarına ağırlık vermemiz lazım. Kimliği olan bir yer. Akçakoca için turizm ve eğitim çok önemli. Akçakoca için bir alan alıp üniversite için kampüs yapalım. Akçakoca ayrı bir kategoride. Akçakoca Bey Konakları ve otel çalışıyor.’ ’dedi.

Akçakoca Kaymakamı Deniz Pişkin, ‘’Bizler bugün burada sadece geçmişimizi konuşmak için değil, Akçakoca’nın önümüzdeki yıllarda nerede olması gerektiğini birlikte düşünmek, ortak bir vizyon geliştirmek ve yol haritamızı hep birlikte belirlemek için toplandık. Akçakoca Karadeniz’e açılan bir kapı olması sebebiyle denizle kurduğu güçlü ilişki ilçemizin kimliğini de şekillendirmiştir. Bu noktada balıkçılık faaliyetleri Akçakoca’nın ekonomik ve sosyal yaşamında önemli bir yere sahiptir. Bu kadim mesleğin sürdürülebilirliğini sağlamak, modernize edilmiş liman altyapısı ile desteklemek ve bu alanda kooperatifçilik modellerini güçlendirmek yerel kalkınmanın temel taşlarından biridir. Akçakoca limanı sadece ekonomik değil turistik ve kültürel açıdan da ilçemizin görünürlüğünü artıran bir merkez konumuna getirilmelidir. Akçakoca’nın ekonomik yapısı tarım ve hizmet sektörüne dayanmakta, sanayi yatırımları ise sınırlı kalmaktadır. Ancak tamamlama aşamasında olduğumuz Demir Çelik İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz bu dengeleri olumlu yönde değiştirecek bir fırsattır. Şu aşamada OSB’nin planlı, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir sanayi modeliyle hayata geçirilmesi, ilçenin doğal dokusuna zarar vermeden gelişimini sağlaması en büyük önceliğimizdir.

Akçakoca için bir kalkınma projeksiyonu ortaya koyarken kendimce tartışmaya açık bir şekilde 3 temel başlığa dikkat çekmek isterim:

Bunlardan birincisi turizm. Akçakoca denizi, sahili, yaylaları, mağaraları, tarihi konakları ve özgün mimarisiyle Karadeniz’in önemli turizm destinasyonlarından biri olma potansiyeline sahiptir. Ancak bu potansiyelin sürdürülebilir ve profesyonel biçimde değerlendirilmesi de gerekmektedir. Bunun için altyapı yatırımlarının artırılması, marka şehir kimliğinin güçlendirilmesi, nitelikli konaklama ve tanıtım stratejilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte yalnızca deniz turizmi değil, doğa ve kültür turizmi, kamp karavan turizmi ve ekoturizm gibi alanlarda farklılaşmış temalarla turizm stratejileri geliştirilerek sezonluk turizmden ziyade dört mevsim turizm modeline geçilmesini sağlamak zorundayız.

İkincisi tarım ve kırsal kalkınma. Başta fındık olmak üzere yöresel ürünlerin katma değeri yüksek şekilde işlenmesi, kooperatifçilik kültürünün desteklenmesi, üreticimizin bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Üçüncüsü ise insan kaynağı ve eğitimle alakalı. Gençlerimize yatırım yapmadan, onların gelişimini öncelemeden hiçbir kalkınma hedefi sürdürülebilir olamaz. Eğitim alanında atılan her adım Akçakoca’nın geleceğine yapılan en önemli yatırımdır. Tüm bu başlıklar turizmde bir dönüşüm, tarımda sürdürülebilirlik, sanayide planlı büyüme, liman ve deniz faaliyetlerinde modernleşme ve nihayetinde insan kaynağına yatırım ile bir bütün oluşturmaktadır.’’ şeklinde ifade etti.

Düzce Valisi Selçuk Aslan ise konuşmasında ‘’İçinde yaşadığımız mekanların sorunlarına her zaman kafa yorarız, var olan potansiyellerin çerçevesinde fırsatları hemşehriler olarak değerlendirmeye çalışırız ama biraz daha rakım yükselterek, nesnel ve akademik bir gözle, bu fırsatların çok daha güzel olabileceklerini, daha doğru adımlar atılabileceğini görmek, akademik bir destekle, ilmi bir bakışla mümkün. Burada ifade ederken fırsatlarla birlikte risklerin de altınız çiziyorum. Akçakoca’mız neredeyse tarihle yaşıt bir yerleşime sahiptir. Bize ait olan bu yerde çok kıymetli araziler ve tarımsal imkanlar söz konusu. Türkiye’de bugün çok kıymetli olan turizm destinasyonları yokken, Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından birisi olmuş. Akçakoca turizmde geriye gitmedi ama stabil kaldı. Bu noktada bu gerçekliği görerek tanıtım stratejilerimizi ve altyapı stratejilerimizi yeniden gözden geçirmek gerekli. Bu sempozyumun çıktıları bize yeni bakış açıları da verecektir. Akçakoca’da, Türkiye’de ilk binde diyebileceğimiz sanayi kuruluşları içinde firmalar mevcut.  Altyapısını tamamlamak üzere olduğumuz, yer tahsisleri tamamlanmış, ilimiz ve Akçakoca açısından oldukça ümitli olduğumuz bir Demir Çelik İhtisas OSB’miz söz konusu. Projelendirilmiş limanla birlikte Akçakoca tarımın, turizmin merkezi olmanın yanında artık ağır sanayide de güçlü bir aktör olması gibi bir gerçekliği de önümüzdeki vizyonda göreceğimiz kanaatindeyiz.’’ dedi.

Konuşmaların ardından Akçakoca’nın geleceğini planlama için çeşitli kuruluşlarda görevli kişilerin toplantı ve görüşleri başladı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.