8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ NEDEN KUTLANIR
Düzce KESK Bileşenleri Eğitim Sen ve SES, Eğitim İş Sendikaları ile Düzce Mimar ve Mühendisler Odasınca ortak düzenlenen 8 Mart Etkinlikleri kapsamında Düzce Makina Mühendisleri odası salonunda SES Düzce Temsilcilik Sekreteri Emine Korkmaz 8 Mart'ın...

Düzce KESK Bileşenleri Eğitim Sen ve SES, Eğitim İş Sendikaları ile Düzce Mimar ve Mühendisler Odasınca ortak düzenlenen 8 Mart Etkinlikleri kapsamında Düzce Makina Mühendisleri odası salonunda SES Düzce Temsilcilik Sekreteri Emine Korkmaz 8 Mart ın tarihçesini katılanlara anlattı.
Devamında ise Mimar ve Mühendisler Odası korosunda müzik dinletisi gerçekleştirildi.
SES Düzce Temsilcilik Sekreteri Emine Korkmaz 8 Mart Dünya Kadın Emekçileri günü şöyle anlattı;
8 Mart 1857… Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında yükselen alevler ve haklarını aradıkları için alevlerin arasında mahsur bırakılan kadınların acı dolu çığlığı, aslında bugünün direniş meşalesini de yaktı.
ABD’nin New York kentinde, bir tekstil fabrikasında yaklaşık 40 bin kadın işçi, daha iyi koşullarda çalışmak için greve başladılar. Polisin işçilere saldırması, ardından da kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi 8 Mart’ı anma gününe dönüştüren olayların zeminini hazırladı.
Söz konusu fabrikada, kadınlar içeriye kilitlenmiş vaziyetteyken çıkan yangın tam bir katliam yaşanmasına sebep oldu. İşçiler fabrikanın önünde kurulan barikatlar sebebiyle yangından kaçamadılar. Tüm bu olaylar silsilesi ardından haklarını arayan 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı.
Dünyada ses getiren bu katliamın ardından yıllar sonra takvimler 26-27 Ağustos 1910’u gösterdiğinde, Danimarka’nın Kopenhang kentinde, 2’nci Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden ClaraZetkin ve Rosa Luxemburg bir öneri sundu. 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi bu toplantıda oybirliğiyle kabul edildi. İlk başlarda tarihi kesinleşmediği için ilkbaharda yapılan anma, ardından 8 Mart bilinciyle dalga dalga tüm dünyaya hızla yayılmaya başladı.Moskova’da gerçekleşen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda 8 Mart’ın tarihi kesinleşirken adı da, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlandı ve batı ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
Dünya genelinde hala kadınların adalet, eşitlik, hak ve özgürlük mücadelesi devam ettiğinden 8 Mart'ın kadın mücadelesi için sembolik bir anlamı bulunmaktadır.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, 2024 yılında Türkiye'de erkekler tarafından 394 kadın öldürüldü ve 259 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.Yani 2024 yılında her gün 1 den fazla kadının erkekler tarafından öldürüldüğü anlaşılmaktadır. 2025 Ocak ve Şubat aylarında ise 49 kadın öldürüldü ve 53 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuş olup bu durumun giderek korkutucu bir hal aldığı ortadadır.
Yine 2024 yılında 106 kadın işçi iş cinayetine kurban gitmiştir. İş cinayetlerinde ölen kadın işçiler tarım, gıda, maden, ağaç, basın, eğitim, ticaret, metal, inşaat, gemi, sağlık, konaklama, güvenlik, belediye ve genel işler işkollarında çalışıyorlardı. SGK iş kazası istatistiklerinde iş kazası olarak resmi kayıtlara geçen kadın işçi ölümleri toplam ölümlerin yüzde 2’sidir. Ancak bu ölümler esas olarak tarımda yoğunlaştığı (sigortasız olduğu) için kayda alınmadığında sayıların 3-4 kat fazla olduğu düşünülmektedir.
Bu gidişe “dur” demek gereklidir. Bu nedenle, Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve İstanbul Sözleşmesi ile ulusal mevzuattaki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un gerekleri bir an önce hayata geçirilmelidir.
Tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.