Kırmızı göz hastalığı gözdeki kılcal damarların genişlemesi ve büyümesi ile gözün beyaz kısmı olan sklera bölgesinin kırmızı bir renk alması durumudur. Bu klinik tablo birçok faktöre bağlı olarak görülebilmektedir. Kırmızı göz hangi doktor bakar, belirtileri ve nedenleri nelerdir, nasıl tedavi edilir şeklindeki soruların cevabı için yazımızın devamını okuyabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kırmızı göz hastalığı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık değildir. Özellikle alerjik hastalıklar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, göz ve çevre dokularda meydana gelen iltihabi oluşumlarda, arpacık hastalığında kırmızı göz hastalığı yaygın bir şekilde oluşmaktadır. Bu nedenlere bağlı olarak görülen kırmızı göz hastalığı acil müdahale gerektirmeyen nedenlerdir.
Ancak bazı nedenlere bağlı olarak görülen kırmızı göz hastalığı en kısa sürede acil müdahale gerektirmektedir. Bunlar çoğunlukla ışık hassasiyeti, gözdeki iltihap oluşumları ve travma gibi nedenlerdir.
Kırmızı göz hastalığı çoğunlukla kendiliğinden geçen veya basit tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilen bir hastalıktır. Öyle ki çoğu birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan doktorlar bu hastalığı tedavi edebilmektedir. Ancak ciddi vakalarda mutlaka bir göz hastalıkları uzmanının altta yatan nedenlere göre tedavi planlaması gerekmektedir.
Kırmızı Göz Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?
Kırmızı göz hastalığının bilinen en belirgin semptomu gözün sklera bölgesindeki kırmızıya dönen renk değişimleridir. Ayrıca bu hastalık birçok sebebe bağlı olarak görülebildiği için daha farklı belirtiler de gösterebilir ya da renk değişiminden başka hiçbir semptom ortaya çıkarmadan kendiliğinden iyileşmektedir. Kırmızı göz hastalığında görülen belirti ve bulgular şu şekilde sıralanabilir;
Kırmızı Göz Hastalığının Tedavisi Nasıldır ?
Kırmızı göz hastalığı altta yatan nedenlere göre kendiliğinden iyileşme gösterebildiği gibi ilaç tedavisi ile de kolay bir şekilde iyileşebilen bir göz hastalığıdır. Ancak tedaviye başlanmadan önce altta yatan sebebin tespit edilmesi ve buna yönelik tedavi planlamalarının yapılması gerekmektedir.
Bazı hastalar kırmızı göz teşhisi nasıl koyulur şeklindeki soruları sık bir şekilde sormaktadır. Bu hastalığın kesin tanısının konulabilmesi için hastaların öncelikle göz dokusunu incelemeleri ve hasta şikayetlerinin iyi bir şekilde değerlendirmeleri gerekmektedir. Ardından altta yatan bu sebeplere yönelik tedavi planlamaları yapılır ve iyileşme sağlanır.
Eğer kırmızı göz hastalığı şiddetli öksürük veya kusma gibi kılcal damar kanamalarına neden olan faktörler sonucunda ortaya çıkmışsa herhangi bir medikal tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Göze uygulanacak olan ılık baskı pansumanları ile yaklaşık 1 hafta içerisinde iyileşme sağlanacaktır.
Eğer kırmızı göz hastalığı alerjik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor ise alerjiyi tetikleyen unsurlardan uzak durmak kırmızı gözün iyileşmesini sağlayacaktır. Bu süreçte ayrıca ortaya çıkan semptomları hafiflet amacıyla antihistaminik etkili ilaçlar ve yapay göz yaşları kullanılabilmektedir.
Eğer kırmızı göz hastalıkları viral enfeksiyonlara bağlı olarak görülüyorsa herhangi bir tedavi uygulanmaz ve viral enfeksiyonun sona ermesi beklenir. Ancak bu süreçte hastanın gözüne yapay gözyaşı damlaları uygulanabilir. Ayrıca bakteriye bağlı olarak görülen kırmızı göz hastalığında antibiyotik tedavisine başlanarak kısa süre içerisinde enfeksiyon etkeni ortadan kaldırılarak hastanın iyileşmesi sağlanır.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...