ÇİFT ANA DAL HAKKINDA MERAK EDİLENLER ANLATILDI
Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından öğrencilere yönelik düzenlenen “Çift Ana Dal Hakkında Bilinmesi Gerekenler” başlıklı etkinlik, Sosyal Bilimler MYO’da gerçekleştirildi.
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ÇAP Koordinatörü Öğr. Gör. Fatih Durmuş, çift ana dal uygulamaları ile ilgili bilgilendirmede bulunduğu toplantıda, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun Düzce Üniversitesi ön lisans programları arasında ilk çift ana dal uygulamasını gerçekleştirdiğini belirtti. Yükseköğretim Kanunu’nda üniversitelerin görevleri ve amaçları ile ilgili birçok hükmün bulunduğunu ifade eden Öğr. Gör. Fatih Durmuş, üniversitelerin hem bireylere hem de içinde bulunulan topluma karşı bilgi, beceri kazandırması ve böylelikle birey ve toplumun birlikte kalkındırılmasının amaçlandığını söyledi.
“Başarılı öğrencilerin farklı alanlarda da kendini geliştirmesi için yapılıyor”
Çift ana dal uygulamasının öğrencilerin farklı branşta bilgi ve becerisini arttırma amacını taşıdığını dile getiren Durmuş, bu sayede toplumu oluşturan bireylerin bilgi ve beceriyle ihata edilmesi ve Yükseköğretim Kanunu’nun üniversitelere yüklediği temel sorumluluklardan biri olan bireyi ve içinde bulunduğu toplumu kalkındırma vazifesinin, yerine getirilmesini sağlamakta olduklarını sözlerine ekledi. Başarılı öğrencilerin farklı alanlarda da kendini geliştirmesi ve mezuniyet sonrası karşılaşacağı şartlara uygun birey olarak yetiştirilmesi için çift ana dal uygulaması yapıldığını vurgulayan Öğr. Gör. Fatih Durmuş, “Çift ana dal sayesinde öğrencilerimiz kendi alanlarının yanı sıra farklı bir alandan da eğitim almaktadır. Böylelikle hem farklı alanın öğretilerine sahip olmak fırsatını yakalamakta hem de mezuniyet sonrası iş imkânı bakımından kendilerini çeşitlendirmektedirler. İnsanın gördüğü çeşit ve farklılık; onun inşa ve ihyasına, bir nevi üniversite bitiren bireylerin öğrenilmiş yeterlilik diyebileceğimiz kabulünün ötesine geçmesine, kendini gerçekleştirebilmesine yardımcı olmaktadır.” şeklinde konuştu.
2022-2023 Eğitim Öğretim Yılından itibaren Sosyal Güvenlik, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Nüfus ve Vatandaşlık Programları, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılından itibaren ise Nüfus ve Vatandaşlık ile İşletme Yönetimi programları arasında çift ana dal uygulamasına başlandığını söyleyen Öğr. Gör. Durmuş, “Yüksekokulumuz bünyesinde Çağrı Merkezi Hizmetleri programına kayıtlı öğrenciler dışında tüm öğrencilerimiz çift ana dal yapma imkanına kavuşmuşlardır. Çift ana dal işlemleri, Üniversitemizin ‘Çift Ana dal Yönergesi’ kapsamında yapılmaktadır.” dedi. Yönerge maddeleri ile ilgili paylaşımda bulunun Durmuş, öğrencilerin çift ana dala başvurdukları takdirde ortak sayılacak dersleri ve almaları gereken fark dersleri hakkında da bilgi verdi.
Toplantının sonunda çift ana dal ile ilgili mevcut sayısal verileri paylaşan Öğr. Gör. Fatih Durmuş, çift ana dal yaparak mezun olan öğrencilerden kamu kurumlarına atananlar ile istihdam edilenler hakkında konuştu. Toplantı soru cevap kısmıyla tamamlandı.