ÇEVRECİ BİR OSB OLACAK
2013’te tohumları atılan ve 2017’de tescil edilen Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB’de mutlu sona 11 yıl sonra ulaşılabildi.
Art arda açılan davalara bağlı olarak kamulaştırma süreci uzarken, mahkemelerin sonuçlanmasının ardından kentin geleceğini değiştirecek bu önemli yatırım için ilk çalışma 2024 yılının eylül ayında başladı. Kentin gelişmesini ve demir-çelik alanında adından söz ettirmesini sağlayacak sanayi alanının kurulmasında etkin rol oynayan Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, Öncü TV’nin ‘Güne Merhaba’ programındaki değerlendirmesinde, ilk etapta yaklaşık 2 bin kişiye, onayı alınan 2. etap tamamlandığında ise 5 bin kişiye ekmek kapısı olacak ihtisas OSB’de hiçbir zararlı üretim olmayacağının altını çizdi.
Akçakoca’nın ekonomisine, istihdamına ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak olan Akçakoca Demir Çelik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için atılan ilk adımın üzerinden geçen 11 yılın ardından başlayan alt ve üst yapı çalışmaları hızla ilerliyor. 65 hektar alanı kapsayan bölgede yüzde 95 oranında tamamlanan kamulaştırma işlemlerinin ardından sahaya giren iş makineleri ile öncelikli olarak yol ve dere ıslahı yapılarak, sanayi alanı yatırımcılara hazır hale getiriliyor. Bugüne kadar tüm parsellerin toplam 31 yatırımcıya tahsis edildiği Akçakoca Demir Çelik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kente kazandırılmasında büyük emeği olan Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, Öncü TV’nin ‘Güne Merhaba’ programında Akçakoca’nın geleceğine yön verecek bu büyük yatırımı tüm yönleriyle Öncü Medya Haber Müdürü Canan Üstüner’e anlattı.
“33 milyona yapılacak kamulaştırma, bugün 350 milyona yapıldı”
Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, bakanlığa kuruluş talebini içeren dosyanın verildiği 2013 yılından bu yana sürecin yavaş ilerlemesinin arka planında açılan davalar olduğunu söyledi.
O dönemde 33 milyon olan kamulaştırma bedellerinin bugün 350 milyona ulaştığına dikkat çeken Pazvant, “Dediğiniz gibi 2013 senesinde Akçakoca Kaymakamımız Aykut Pekmez’in kendi evinde, kendi bilgisayarında yazdığı kuruluş dilekçesi ile beraber, bakanlığa gidip gelmeye başladık. 2024 yılındayız, ancak altyapı çalışmalarına başlayabildik. 11 yıllık bir süreç, ama bu süreç mahkemelerden dolayı bu kadar uzadı. 7 ayrı mahkemeyle uğraştık, bir OSB’ye açılabilecek dava türlerinin hepsi bize açıldı. 2017 yılında Faruk Bey kuruluş dilekçesini verdikten sonra, bir kamulaştırma ödeneğimiz de vardı, ama mahkemelerden dolayı onları harcayamadık. O gün 33 milyon TL’ye bitecek kamulaştırma, bugün 350 milyon TL’ye yapıldı. Bu OSB’de bakanlık ve devlet kredisi yok, müteşebbislerimizin kendi ödemeleriyle, bugüne kadar geldi ve bugünden sonra da öyle yürüyor. Altyapı çalışmalarına başlamış durumdayız. 3 aydan beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada 200 metre dere ıslahımız ve deplasemiz var, onu yapıyoruz.” dedi.
“31 yatırımcı 35 parselin tamamını satın aldı”
Akçakoca OSB’de boş parselin kalmadığını ifade eden Pazvant, şu ifadelere yer verdi: 3.20: “Dere ıslahıyla beraber yanında hemen 20 metrelik yol da bitmiş olacak. Bizim planımızda altyapının hepsi yolun altında olacağı için yol bitince aynı zamanda altyapı da bitmiş olacak. Parsellerimizin hepsi yola paralel dizildiği için yol bittiği zaman altyapı çalışmaları aynı zamanda sanayicilerimiz kendi fabrikalarında çalışmalarına başlamış olacak. Mart ayında harfiyat çalışmalarına başlayacak sanayicilerimiz var. En büyük yatırımcımız ağır haddecilik. Burada şu an 35 parselimiz var. 31 tane firma var bazıları bir iki yer aldığı için 31 yatırımcı 35 parselin tamamını satın aldı. Bir tane boş parselimiz yok. Bu kuruluş aşamasındaki OSB’ler için çok büyük bir orandır. Çünkü yüzde 70 doluluğa ulaşabildiğimiz zaman 2. etabı açabiliyoruz ama bizim parsellerimiz iki yıldan beri dolu.”
“İstihdama büyük katkı sağlayacak”
Akçakoca OSB’nin ilçenin istihdam ve ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyleyen Pazvant, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Burası hem demir çeliğe yakınlığından dolayı hem liman hem karayoluna yakınlığından dolayı burada bir de sac kültürü var, onun için çok tercih edilen bir alan. Bizim 2. etap için 50’ye yakın ön başvurumuz da var. Genişleme çalışmaları yapıldı. Sanayi Bakanlığı’ndan onayımız alındı. Biz buraya ilk başvurduğumuzda 2013’te 2 bin 200 dönüm olarak başvurmuştuk. Ama orman arazisi 2- B arazisi derken, eğimden dolayı bakanlığın çıkardığı bir 150 dönümümüz var. Bununla beraber şu an burası 655 dönümlük bir OSB olarak kaldı. Full kapasite olduğumuz için ve gelen yatırımcılarımızın da kendi büyüme talepleri olduğu için, şu an 50’ye yakın talebimiz hazır duruyor. Biz başvuru yaparken hepsinin ne kadar yatırım yapacağını, ne kadar işçi çalıştıracağını, ne kadar beyaz yakalı çalıştıracağını ayrıntılı olarak rapor işleyip, tahsislerini ona göre veriyoruz. Bizim şu an full kapasitede çıkan rakamımız bin 500 - 2 bin arası istihdam şu anki mevcut parsellerimizde oluşacak. Genişleme ve 2. etap büyüme alanımızla beraber, 5 binin üzerinde hesap ediliyor. Biz hemen peşindeki arazilerin bitiminden sonra da 2. etabımız devam ediyor. Gördüğünüz sağdaki ve soldaki alanlarda da genişleme etabımız var. Kamulaştırılabilir onayı aldı. Şu anda 655 bin dönüm yerimiz kamulaştırıldı ve altyapıya başladık. Kamulaştırma bitmeden altyapıya başlayamıyoruz.“
“Çevreci bir OSB olacak”
Akçakoca OSB’de çevreye zarar vermeyen demir - çelik firmalarının yer alacağını kaydeden Pazvant, bu konuda kimsenin endişesinin olmamasını isteyerek, “Bunu biz senelerdir anlatıyoruz. Tabii sanayi denilince herkesin aklına zehirli atıklar, deniz suyunun ısınması işte çevresel kirlilik, bacası tüten, duman veren yerler akla geliyor, ama Akçakoca da yaşayanlar bilir, bizim mevcut zaten 4-5 tane boru-profil fabrikamız var. Boru-profil fabrikalarında bir tane baca yoktur ve bir tane dışarıya attıkları bir şey yoktur çünkü onların hurdaları zaten para. Atsalar millet kapış kapış toplar, bizim de burasının Demir Çelik İhtisas OSB olmasının en büyük nedeni budur. Biz ilk başta yaparken onu şöyle düşündük; bize çok teklifler geldi yani biz bu kamusallaştırmayı yaptırmak için, çok sene uğraştık o zaman sanayiciden para alarak yapmak zorundaydık. Devletten bir ödenek almayınca, o zaman dediler ki; ‘Biz komple araziyi kamulaştıralım, sen bize OSB’den yer ver kamulaştıralım.’ Biz de tabii o zamanlar, ‘Bunlar niye böyle diyor?’ diye bir araştırdığımızda, hep çevreye pislik saçan, çevresel etkileri çok olan firmalar diyor bunu. Ama bir demir-çelik firması, bir saç işiyle uğraşan boru firması, böyle bir şey demiyor. Neden demiyor? Çünkü çevreye hiçbir etkisi yok, her yerde yer bulabiliyor. Bizim zaten 50 seneden beri burada çalışan fabrikalarımızdan, tek bir tane şikayet yok. Bacası yok ki, şikayeti olsun… Buraya kurulacak fabrikaların 35 tanesi, 35 parseldeki bütün fabrikalar da aynı prosedür de olacak. Burada başka hiçbir zararlı üretim yok.“ açıklamalarında bulundu.